KOMENTAR NET.HR-a: / Nema nikakve sumnje da smo sa Sandrom već dobili 'ljetnu Janicu'. No, kraj joj se još ni ne nazire!

Image
Foto: AFP

„Lijepo je da me došla bodriti najbolja hrvatska sportašica svih vremena“, rekla je Sandra Perković nakon što je u Londonu osvojila svoj drugi naslov svjetske prvakinje u bacanju diska.

14.8.2017.
19:24
AFP
VOYO logo

Rekla je to sportašica koja je u zadnjih sedam godina osvojila dva olimpijska, dva svjetska i četiri europska naslova. Da je i na prošlom Svjetskom prvenstvu u Pekingu uzela zlato, a ne 'samo' srebro, mogli bismo reći da joj je učinak na velikim natjecanjima savršen i da je osvojila sve što se moglo osvojiti.

Sandrina izjava s početka teksta, koja se, dakako, odnosi na našu skijašku divu Janicu Kostelić, zapravo je svojevrsni izazov sportskoj javnosti i medijima koji su već počeli špekulirati o tome može li Sandra svrgnuti Janicu s trona najbolje hrvatske sportašice svih vremena. Ili ju je, možda, londonskim naslovom već dostigla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

Činjenica je da se rezultati dviju najtrofejnijih hrvatskih sportašica već poklapaju. Obje su obranile svoje olimpijske naslove, obje su osvajale svjetske naslove na dva svjetska prvenstva, obje su višestruke ukupne pobjednice u svjetskom kupu, odnosno Dijamantnoj ligi...

Janičin najblistaviji doseg, tri zlata na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. godine, Sandra ni teoretski ne može ponoviti jer nastupa u samo jednoj atletskoj disciplini, dok je Janica nastupala u svih pet skijaških. To su specifikumi njihovih sportova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Sandrina prednost je što se s 27 godina za bacačicu diska još relativno mlada i što može potrajati još nekoliko olimpijskih ciklusa. Pola u šali, pola u zbilji prije nekoliko dana najavila je da će se od bacališta oprostiti na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 2028.

Image
Foto: AFP

Znači imat će prigode osvojiti još nekoliko olimpijskih i više svjetskih odličja. Kada bi to napravila, bila bi ne samo najveća hrvatska sportašica svih vremena, već i jedna od najboljih atletičarki u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je, zapravo nemoguće, uspoređivati sportaše, sportove, sportske epohe... Neki sportaši zabljesnu nevjerojatnim sjajem, pa nestanu, neki drugi traju u svjetskom vrhu 10 ili 15 godina. Janica je sve svoje sportske uspjehe ostvarila u samo pet godina, između 2001. i 2006. godine, ozljede su ju prerano udaljile sa skijaških staza. Sandra će, ostvari li svoje najave, u svjetskom vrhu biti barem 15 godina.

Image
Foto: AFP

Tko može reći koja je od te dvije priče bolja, veća, sjajnija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema, međutim, nikakve sumnje da smo sa Sandrom Perković već sada dobili „ljetnu Janicu Kostelić“. Janica je, međutim, dio sportske povijesti, dok se Sandrin odlazak u povijest još čak ni ne nazire. A već je i s dosadašnjim rezultatima dio atletske povijesti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike