Željko Mavrović opisao što bi napravio Kličku!

Željko Mavrović, legenda hrvatskog boksa, prokomentirao je za sportski.

5.7.2011.
14:54
VOYO logo

U što se pretvorio današnji boks? Jedan od ponajboljih sugovornika na ovu temu zasigurno je vječni romantičar ovog surovog, ali i viteškog sporta, Željko Mavrović, 'šaka sa Srednjaka'.

Željko je pogledao svih 12 rundi spektakularnog meča između Vladimira Klička i Davida Hayea, u kojem je Ukrajinac ove subote postao apsolutni svjetski prvak. Nakon borbe je bilo puno povika i kritika na račun braće Kličko, ali i nedovoljno dobrog Davida Hayea, pa smo krenuli bez okolišanja, u glavu, kako Mavrović najviše voli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uništavaju li braća Kličko, na neki način, današnji boks? Pa gledaj, ajde da budemo malo blaži u cijeloj toj priči. Braći Kličko ipak treba skinuti kapu u smislu njihovih rezultata. Oni ne boksaju atraktivno, znači boksaju s eventualno dva udarca, lijevim i desnim direktom, Vitalij još nešto i povuče, taj lijevi kroše iz nekakvih bliskih borbi i to je sve, u biti. Jako su veliki, teško im je prići, dugački su, protivnici često ostaju razoružani i onda to često izgleda dosta jednolično, bez dinamike, bez razmjena udaraca, bez umjetničkog dojma, neko suhoparno nadmudrivanje s pet udaraca u rundi, što publiku ne motivira da ih gleda. Ali, braća Kličko definitivno imaju rezultat, nitko im u zadnje vrijeme od boksača nije zaprijetio svojom dosjetkom, kvalitetom i stilom. Oni su trenutačno najbolji borci na svijetu.

Međutim, kao organizatori su stvorili monopol, biraju protivnike koje žele, pobjeđuju ih u borbama koje su daleko ispod kvalitete boksa koji smo nekad gledali, rade spektakl od prosječnih borbi Ali, nema drugih protivnika. Ja bih volio vidjeti da postoje neki drugi, jači protivnici. Oni mogu izabrati između njih nekoliko pa uzeti jednog od ta tri koji njima više odgovara, ali nema ih sedam ili deset, ne postoje na planetu protivnici koji su stvarno kvalitetni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antologijska 7. runda u kojoj je Mavrović opasno prijetio velikom Lennoxu Lewisu

Kako je moguće da je ta 'crna Amerika', koja je nekad harala u boksu, danas tako zamrla, da praktički nema nikoga tko bi u ringu mogao ugroziti vladavinu Ukrajinaca. Umrla je, umrla je! Jednostavno, taj genetski potencijal Amerikanaca u boksu je nestao. Boks je zahtjevna disciplina, brutalna, teška, smrtonosna u nekim stvarima, i danas je premalo crnih Amerikanaca koji su spremni toliko uložiti u boks i riskirati svoju glavu. U boksu nema novca osim za prvaka svijeta. Onaj tko je treći u svijetu boksa za 1.000 dolara, ili 100 dolara po rundi. I taj rizik da uložiš pet, šest, deset godina, taj rizik u Americi više ne funkcionira. Lakše je otići u američki nogomet ili u bejzbol, u kojima ima mjesta za par stotina ili tisuća sportaša koji se igraju sporta za velike novce. Zašto bi netko boksao? Boks je prerizičan, preopasan, presmrtonosan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na 300 milijuna Amerikanaca, na ogromni potencijal zemlje u kojoj je boks ipak doživio najveću afirmaciju, čudno je da je taj sport zamro. Ide svijet kvragu, ide svijet kvragu.

Vratimo se Kličku i samoj borbi. Haye ga je nazvao robotom... Dođe mi žao što sam prerano otišao. Da sam ostao boksati još godinu, dvije, braće Kličko ne bi ni bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju onoga što smo vidjeli u ringu, tko je bio bliže pobjedi, je li Vladimir po Vama zasluženo pobijedio? Vladimir je držao kontrolu cijelog meča, ganjao ga je po ringu. Haye je morao učiniti više u svakoj rundi, plasirati malo veći broj udaraca. I ono njegovo propadanje... Pa ako je i propao, nije trebao ići unatrag, ja bih išao do kraja. Nije se odvažio na beskompromisnu borbu i rizik, nije išao do kraja za Vladimirom, plasirao je nekoliko krošea, ali ništa značajnije. Ovo nije bilo dovoljno.

Koliko je u startu ta borba možda nepravedna s obzirom na razlike u težini, visini... 13 kilograma, skoro 10 centimetara na strani Ukrajinca... To je apsolutna kategorija u kojoj mogu nastupiti svi. Netko ima brzinu i tehniku, a boksa s nekim tko je jači i teži. Haye je sam ušao u tu kategoriju, ako nisi za apsolutnu kategoriju, odaberi neku kategoriju u kojoj možeš boksati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što biste napravili Kličku da ste bili na Hayeovom mjestu? Ja bih ganjao Klička, a ne bih mu dozvolio da on ganja mene. Ako sam ja kraći i trebam njega dohvatiti i fali mi par centimetara, onda bih ja išao za njim, a ne da on ide za mnom i mislim da bih ja to mogao. Vladimir ne voli kad mu netko ulazi sa strane i kad mu se može ući, kad mu se stalno prijeti.

Jesu li Haye i Kličko na kraju zaslužili tih 20 milijuna eura koje su podijelili? Pa čuj, to je bio spektakl, baš je bio! Imali su sve te titule zajedno i nabrijali su meč toliko da su zainteresirali publiku, da su sponzori to platili i onda stvarno zaslužuju tu priču. Boks nije samo sport, boks je promocija, šou-program, spektakl, a oni su taj drugi dio odradili sjajno. Ja nisam u Europi dugo vidio spektakl na razini ovoga. Bilo je dobro, taj dio bio je dobar sigurno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biste li htjeli gledati revanš? Ne! Ne vidim da bi se išta zanimljivije desilo od ovoga što smo već vidjeli. Ne znam što bih Haye promijenio.

Puno je čitatelja na forumima nakon meča kritiziralo komentare Leonarda Pjetraja i komentatora TV-prijenosa jer su bili 'naklonjeni Hayeu'. Kako gledate na to, puno ste puta bili sukomentator, je li u redu da se netko svrstava na nečiju stranu u prijenosu uživo? Ja ću reći da su se trudili. Leonard se trudi i kao trener i daje sve od sebe u svemu čega se uhvati. Da ima svoje subjektivno mišljenje, pa i jako subjektivno mišljenje, vjerojatno ima. Ali da nije takav, ne bi bio ni tako dobar trener, ni sportaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201102150360004-Pazi, nokaut! specijal-201102150360004-Mirko Filipović

Vezani članci:

arti-201106030434006 arti-201102270483006 arti-201102270188006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo