TO NIJE OČEKIVAO / Mišićava mrcina ušla u kavez sa slavnim majstorom džiju-džice, ubrzo je zažalila

Image

Mislio je da će s lakoćom svladati znatni manjeg borca

9.1.2022.
15:45
VOYO logo

Hrvatski ljubitelji MMA-ja koji su pratili uspon Mirka Filipovića u PRIDE-u početkom milenija zasigurno se sjećaju koliko je on svojevremeno govorio o važnosti brazilskog džiju-džica u borbama. Tadašnji prvak bio je legendarni Antônio Rodrigo Nogueira - Minotauro, poznat po svojim tehnikama BJJ-ja. I Cro Cop je u borbi s njim upravo stradao nakon što mu je složio polugu na ruci.

Image
BRZO RIJEŠENA BORBA /

Egipatski Hulk ušao je u oktogon protiv 'pravog' MMA borca, borba je brutalno završila za osam sekundi

Image
BRZO RIJEŠENA BORBA /

Egipatski Hulk ušao je u oktogon protiv 'pravog' MMA borca, borba je brutalno završila za osam sekundi

Može se reći da je BJJ u samim temeljima modernog MMA-ja. Sam UFC, najjača MMA organizacija, rođena je kada je majstor BJJ-a Royce Gracie odlučio pokazati svijetu da uz pomoć tehnika džiju-džica manji borac može svladati puno većeg. Dokazao je on to svojim nastupom na prvom UFC-ovom eventu. Sve je protivnike redom pomeo te je osvojio prva tri UFC-ova turnira s omjerom od 11 pobjeda bez poraza. Sve je borbe, zanimljivo je, dovršio gušenjem protivnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gracie je tako popularizirao brazilski džiju-džicu te je imao ogroman utjecaj na MMA pogotovo na onaj dio koji se tiče borbe u parteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj borac je, također, na UFC-u 5 sudjelovao u najdužoj borbi u povijesti te organizacije. Njegov obračuna s Kenom Shamrockom trajao je 36 minuta. U to vrijeme nije bilo sudaca tako da nitko nije mogao slaviti sudačkom odlukom. Borba je nakon 36 minuta prekinuta te je na koncu završila bez pobjednika. Na desetu obljetnicu ove borbe, u studenom 2003., ova dva borca prva su uvrštena su u UFC-ovu Kuću slavnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A jedna od zanimljivijih koje je doradio dogodila se na UFC-u 3. Bilo je to 1994. kada se obračunao s Amerikancom Kimom Leopoldom (191 cm 107 kg) , inače, taekwondo borcem. Gracie (183 cm, 80 kg) ga je svim silama nastojao oboriti, što je na koncu uspio nakon malo više od četiri minute borbe kad ga je dovršio polugom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo