BORILAČKI SPORTOVI: / Mirkova suspenzija, Kličkov poraz, Hrgovićevo zlato

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Godina koja nam je ponudila puno uzbuđenja i zanimljivosti u borilačkom svijetu na izmaku je. A, bilo je tu zaista svega.

1.1.2016.
10:30
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsku je rastužila objava završetka karijere MirkaFilipovića, a šokirala njegova suspenzija koja je došla netom nakon toga. Ostali smo i razočarani "mečom stoljeća" između FloydaMayweathera i Mannyja Pacquiaoa, a oduševljeni europskim boksačkim zlatom FilipaHrgovića i fantastičnom HollyHolm, koja je uzela UFC pojas u bantam kategoriji protiv, do tad, neprikosnovenoj RondiRousey.

Tim povodom, Net.hr vam donosi kratak pregled najvažnijih borilačkih trenutaka u 2015. godini. Pa, krenimo redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Suspenzija Filipovića i njegov odlazak u mirovinu

Legendarni hrvatski borac Mirko Cro Cop Filipović u studenom je putem Facebooka rastužio čitavu Hrvatsku objavivši kako završava svoju veliku borilačku karijeru. No, ubrzo nakon toga, u Hrvatskoj je zavladao šok. Američka andidopinška agencija (USADA) obavijestila je Mirka Filipovića i UFC da je Hrvat privremeno suspendiran zbog mogućeg kršenja antidopinških propisa.

Ubrzo se javio i sam Mirko i priznao da je uzeo hormon rasta, koji se nalazi na listi zabranjenih supstanci, kako bi zalječio ozlijeđeno rame i održao borbu protiv AnthonyjaHamiltona. Na kraju je Cro Cop od strane USAD-e i UFC-a kažnjen suspenzijom na dvije godine. Ova dopinška afera bacila je mrlju na Mirkovu veliku karijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2015/11/PXL_270315_10309662.jpg

2. Nakon 11 godina vladavine Kličko svrgnut sa trona

Britanac Tyson Fury krajem studenog priredio je veliku senzaciju svladavši branitelja naslova po verzijama WBO, IBF, IBO, velikog Ukrajinca Vladimira Klička jednoglasnomodlukom sudaca. Fury je toj borbi pokazao više i "kralja" svjetskog boksa posljednjih 11 godina detronizirao, a Kličku je konačno došlo na naplatu to što ponovno nije dao sve od sebe.

http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2015/11/000_Par8343483.jpg

Čitav borilački svijet ostao je u šoku, u šoku je bio i Ukrajinac, a sad se postavlja novo pitanje. Može li Vladimir Kličko povratiti titulu prvaka u uzvratu koji je u planu za svibanj 2016. godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Europsko zlato Filipa Hrgovića

Hrvatska je nakon 1973. godine opet dobila europskog boksačkog prvaka! Filip Hrgović osvojio je zlato na EP-u u bugarskom Samokovu u kolovozu ove godine i postao prvi Hrvat nakon legendanog MateParlova koji se popeo na europski tron. Hrgović je svoj put do europskog zlata započeo uvjerljivom pobjedom protiv Irca DeanaGardinera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2015/08/PXL_170815_11382720.jpg

U četvrtfinalu, najbolji hrvatski boksač bio je bolji od bronačnog s Europskog prvenstva 2011. godine, Gruzijca MiheilaBahtidzea. Polufinale donijelo je borbu sa Rumunjom MiheilomNistorovim u kojoj je Hrga slavio podijeljenom odlukom sudaca, da bi u velikom finalu dvadeset i trogodišnji mladi Zagrepčanin dominirao u sve tri runde protiv gorostasa od dva metra i 115 kg, Nijemca FlorianaSchulza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije nije opravdao očekivanja javnosti na SP-u Dohi, izgubivši u četvrtfinalu od prilično kvalitetnog Francuza Tonyja Yoke.

4. Kontroverzni "meč stoljeća" pripao Floydu Mayweatheru

Bokački svijet mjesecima je bio u iščekivanju "meča stoljeća" između prvaka Floyda Mayweathera i Filipinca Mannyja Pacquiaoa, čija se financijska priča popela i preko milijardu američkih dolara. No, nakon borbe, ljubitelji boksa ostali su razočarani viđenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2015/05/063_472026566.jpg

Najbogatiji sportaš svijeta slavio je jednoglasnom odlukom sudaca protiv Pacquiaa i postao prvak velter kategorije po WBA, WBC (obranio) i WBO (osvojio) diviziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon meča, pojavile su se i kontroverze u vidu zabrane Sportske komisija Nevade (NAC) Filipincu davanje injekcije pred sam meč, iako su i oni, navodno, bili upoznati sa situacijom da je Pacquao prije meča bio ozljeđen, a nakon toga dogodila se administrativna pogreška prilikom bodovanja sudaca.

5. Cro Copova osveta Gonzagi

Mirko Filipović u travnju je nevjerojatnom borbom izravnao stare račune s Gonzagom na UFC-ovom eventu u poljskom Krakowu. Brazilac je dominirao prve dvije runde, ali onda je hrvatski borac otkrio svoje tajno oružje u toj borbi, lakat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je u trećoj upravo laktom Mirko sebi otvorio put prema pobjedi i bio je to početak kraja za Gonzagu. Filipović je plasirao seriju udaraca, Gonzaga je pao, Mirko je nastavio udarati i sudac je prekinuo meč. Tako je Cro Cop na senzacionalan način uzvratio svom krvniku za onaj higk-kick od prije osam godina i svijetu poslao poruku da je još uvijek živ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Kraj dominacije Ronde Rousey

Holly Holm je u studenom napravila veliku senzaciju, svladavši u borbi za UFC pojas u bantam kategoriji do tad neprikosnovenu borkinju Rondu Rousey. Ronda je dosad bila kraljica svoje kategorije, neporažena Amerikanka pobjeđivala je svoje protivnice za 14, 16 i 34 sekunde, branila je titulu čak 6 puta što je najdulji niz u UFC povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, onda je s njom u kavez ušla Holm i, prvo fantastičnim high-kickom, a nakon toga u serijom udaraca na podu završila priču o dominaciji Rousey. Borilački svijet ostao je u šoku, a UFC je dobio svoju novu junakinju.

7. Plasman sestara Zaninović na OI u Rijo 2016.

Hrvatska takwondo reprezentativka Ana Zaninović početkom prosinca plasirala se na Olimpijske igre u Rio de Janeiru zahvaljujući rezultatu s posljednjeg Grand Prix turnira u Meksiku, na kojem je osvojila peto mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nje, to je napravila njezina sestra Lucija. Tako su naše dvije sportske junakinje postale jedine taekwando blizanke u svijetu i jedine hrvatske blizanke koje su drugi put zaredom osigurale nastup na OI.

http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2015/12/PXL_050514_7686420.jpg

7. Werdum 'ugušio' Caina Velasqueza i uzeo UFC pojas

MMA svijet svjedočio je i službenom ustoličenju Fabrizia Werduma na pijadestal UFC teškaša. Brazilac je u borbi za naslov svjetskog prvaka, porazio dosadašnjeg šampiona Caina Velasqueza gušenjem sredinom treće runde na UFC eventu održanom u Meksiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Werdum napravio nešto s čim se ne može nitko pohvaliti. Naime, Werdum je u svojoj dosadašnjoj karijeri prisilio na predaju Fedora Emelianenka, "Minotaura" Nogueiru i Caina Velasqueza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Hrvatska karate reprezentacija briljirala u Istanbulu

Hrvatska karate reprezentacija briljirala je u ožujku na EP-u u Istanbulu. Ženska reprezentacija osvojila je zlato u ekipnom dijelu nastjecanja u sastavu Azra Saleš, Ivona Tubić, Ana Lenard i Ana Marija-Čelan. Muška reprezentacija u sastavu Ivan Ermenc, Franjo Maškarin i Damjan Padovan bila je brončana u katama, MašaMartinović postala je europska prvakinja u kategoriji iznad 68 kilograma, dok je AnaLenard bila srebrna u kategoriji do 61 kilograma.

Sjajnim rezultatima na jubilarnom 50. EP-u priključio se i DanilDomdjoni osvajanjem brončane medalje u kategoriji do 67 kilograma. Sve to zvuči još nevjerojatnije uzevši u obzir da zbog nedostatka novca u Istanbul nisu trebali ni putovati. Na svu sreću, HOO u posljednji je trenutak isplatio sredstva savezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2015/12/PXL_060514_7690593.jpg

9. Europska bronca Hrvoja Sepa

Boksač BK Leonardo Hrvoje Sep u kolovozu je na EP-u u Smokovu ponovio uspjeh iz Ankare otprije četiri godine i osvojio broncu. Sep je u polufinalu izgubio od Irca Warda. U prve dvije runde, Sep je bio u podređenom pložaju, u trećoj je popravio dojam, ali to nije bilo dovoljno za preokret i ulazak u finale. No, Sep je hrvatskoj podario broncu, što je zaista veliki uspjeh.

http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2015/10/PXL_170815_11382718.jpg

10. Dopinški pad Andersona Silve i Nicka Diaza

Sportska komisija Nevade suspendirala je Nicka Diaza na pet godina zbog pada na doping testu koji je napravljen na UFC-u 183 i borbe s legendarnim Brazilcem Andersonom Silvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nick Diaz i Anderson Silva borili su se u siječnju na UFC 183 eventu, ali obojica su pali na doping testu. Anderson Silva bio je testiran tri puta, od čega je dva puta bio pozitivan na anaboličke supstance drostanolane i androsterone, te je zaradio kaznu od dvije godine i 380 tisuća dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nick Diaz prošao je puno gore. Diaz je bio pozitivan na marihuanu te bi kazna od pet godina za ovog 32-godišnjeg borca mogla značiti kraj karijere. Diaz je kažnjen i oduzimanjem 30% zarade od meča što znači 150 tisuća dolara.

Sportska komisija je u obrazloženju navela da je razlog ovako visoke kazne činjenica da mu je ovo već treći takav prekršaj.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo