SPUŠTA SE ZASTOR GODINE NA IZMAKU: / Sportski svijet zbog smrti velike legende više nikad neće biti isti

Image
Foto: AFP/Pixsell

Godina koja nam je ponudila puno uzbuđenja u borilačkim sportovima, na izmaku je.

25.12.2016.
16:30
AFP/Pixsell
VOYO logo

Svega je bilo u 2016. godini. Nažalost, najupečatljiviji i najvažniji trenutak u spomenutoj godini je smrt najboljeg sportaša 20 stoljeća, velikog boksača Muhammad Alija koji je preminuo u 74. godini života.

Amerikanac hrvatskih korijena Stipe Miočić postao je UFC prvak u "kraljevskoj", teškoj kategoriji. Bivši aktualni boksački prvak prema WBO i WBA verzijama Tyson Fury ostao je bez svojih pojasa prvaka zbog uzimanja kokaina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća UFC zvijezda Conor McGregor postao je prvi čovjek u povijesti UFC-a koji je uspio istovremeno objediniti dva naslova u dvije različite kategorije, a boksačkom svijetu ukazao se dominantni udarač iz Velike Britanije Anthony Joshua kao svojevrsni nasljednik i najveća prijetnja Vladimiru Kličku za boksački tron. No, krenimo redom.

1. SMRT MUHAMMADA ALIJA:

Najveći boksač svih vremena preminuo je 4. lipnja ove godine nakon duge i teške bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali je umro u bolnici u Phoenixu gdje je proveo posljednja dva dana svog života. Legendarni boksač se više od tri desetljeća borio s bolešću živčanog sustava za koju se nagađa da je dobio zbog mnoštva primljenih udaraca u glavu tijekom karijere.

TUŽNA VIJEST: Umro legendarni boksač Muhammad Ali

Image
Foto: AFP, PIGISTE
Image
Foto: AFP, PIGISTE

Muhammad Ali je zbog problema s disanjem završio u bolnici u Phoenixu. Iako je njegov glasnogovornik Bob Gunnel tada izjavio da je u u stabilnom stanju, Alijeva je obitelj bila zabrinuta jer mu je velike probleme s disanjem dodatno komplicirala Parkinsonova bolest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč njegovoj velikoj volji za životom, Ali je ipak izgubio posljednju i najtežu borbu u njegovom životu. Međutim, naslijeđe koje je ostavio zauvijek će ostati zlatnim slovima upisano u boksačku i sportsku povijest.

2. STIPE MIOČIĆ UFC PRVAK U TEŠKOJ KATEGORIJI:

Predsjednik UFC organizacije Dana White dugo je Miočića nepravedno stavljao u drigi plan, ne davši mu šansu za napada na UFC pojas. Iz razloga što Miočić nije marketinški isplativ borac (čitaj nije popularan) i ne donosi zaradu poput nekih popularnijih boraca kao npr. Conor McGregor, Fabricio Werdum, Cain Velasquez itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kad više nije bilo prostora za izbjegavanja davanje šanse Miočiću koji je nanizao pobjede protiv nekih velikih imena ovog sporta, White je odlučio Stipi dati šansu i samim time ispraviti veliku nepravdu koju mu je napravio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

STIPE MIOČIĆ NOVI UFC PRVAK: Hrvat u prvoj rundi spektakularno nokautirao Werduma

Na UFC 198 priredbi koja se 15. lipnja održala u brazilskoj Curitiba Areni, stavio ga je kao izazivača prvaku Fabriciju Werdumu u glavnoj borbi večeri na spomenutom eventu.

Miočić je na najbolji mogući način iskoristio danu priliku i nakon samo dvije minute i 47 sekundi borbe nokautirao Werduma pred 45.000 navijača. Bio je to Werdumov prvi poraz nakon pet godina. Svijet slobodne borbe dobio je novog kralja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. McGREGOROVO OBJEDINJAVANJE POJASA U PEROLAKOJ I LAKOJ KATEGORIJI I IZNENADNO ODUZIMANJE NASLOVA U PEROLAKOJ DIVIZIJI

Na povijesnom UFC 205 eventu, najvećem eventu slobodne borbe ikad koji se 12. studenog održao u Madison Square Gardenu, Irac je slavio tehničkim nokautom u drugoj rundi (3:04 prije kraja) protiv Alvareza (32, 28-5) i osvojio pojas u lakoj diviziji, tako postavši prvi borac ikad koji je objedinio dva pojasa u UFC-u istovremeno. Onaj u perolakoj, s kojim je ušao u ovu borbu i u lakoj diviziji.

ISPISAO POVIJEST: McGregor sjajno nokautirao Alvareza i postao možda i najveći UFC borac ikad

Međutim, povijest je trajala svega 14 dana. UFC organizacija uzela je McGregoru pojas u perolakoj kategoriji jer je odugovlačio s obranom naslova u spomenutoj diviziji, nakon “izleta” u lakoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još prije su UFC čelnici “ludom Ircu” davali do znanja kako je vrijeme za obranu naslova u perolakoj kategoriji (još nije imao nijednu otkad ju je nokautom u 13 sekundi uzeo Jose Aldu), ali su na kraju ubrzali proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POVIJEST JE TRAJALA SAMO 14 DANA: UFC Conoru McGregoru oduzeo pojas prvaka

4. JAVNO PRIZNANJE FURYJA DA JE KONZUMIRAO KOKAIN, ODRICANJE NASLOVA PRVAKA I ODUZIMANJE POJASA PO IBF VERZIJI

Tyson Fury je, uz Anthonyja Joshuu i Vladimira Klička, bio najspominjanije ime u svijetu boksa 2016. godine.

No zbog negativnih stvari. Ne zbog pozitivnih. Naime, prvo mu je oduzeta titula prvaka po IBF verziji jer je dva puta odustajao od uzvrata, a nakon toga boksački svijet ostao je šokiran njegovim javnim priznanjem u intervjuu za časopis "Rolling Stone" u kojem je priznao da je uzimao kokain kako bi se borio s depresijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, OLI SCARFF
Image
Foto: AFP, OLI SCARFF

SVJETSKI PRVAK ŠOKIRAO ČITAV SPORTSKI SVIJET: ‘Da, jesam, šmrkao sam kokain. I što onda!’

Nakon toga, Fury se odrekao naslova u WBO i WBA verzijama kako bi se mogao posvetiti liječenju od ovisnosti. Britanski teškaš je na svjetski tron došao senzacionalnom lanjskom pobjedom protiv Vladimira Klička. Revanš protiv Ukrajinca trebao je najprije odraditi u srpnju, ali je borba otkazana zbog navodne Furyjeve ozljede gležnja.

GOTOVO JE: Tyson Fury se odrekao naslova, ali uskoro nas čeka nova boksačka poslastica!

Kasnije se, međutim, ispostavilo da je "Gipsy King" pao na doping-testu, bio je pozitivan na nandrolon. Novi datum uzvrata bio je 29. listopada, ali je dvoboj opet otkazan, a službeno je objašnjenje bilo da je Fury “medicinski nesposoban” za borbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. ANTHONY JOSHUA POSTAO PRVAK TEŠKE KATEGORIJE PREMA IBF VERZIJI

Pojavio se i iz temelja protresao boksački svijet! Ovom rečenicom najbolje bi smo opisali Britanca koji izbija iz cipela, Anthonyja Joshuu. Tri godine nakon što je osvojio naslov olimpijskog prvaka Joshua je osvojio i naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji po verziji IBF i tako ostvario svoju 16 pobjedu (16 nokauta) u karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Joshua je 9. travnja nokautom u drugoj rundi pobijedio i branitelja naslova, do tada neporaženog, Amerikanca Charlesa Martina.

Svi su ostali zatečeni dominacijom ovog Britanca koji zastrašujuće ruši svoje protivnike i koji posjeduje impozantnu fizičku snagu, konstituciju i talentiranost za boks. To je pokazao i u meču koji je bio održan 10. prosinca u londonskoj O2 Areni nokautiravši Erica Molinu za svoj osamnaesti nokaut u karijeri i savršeni skor 18-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav ishod značio je samo jedno. Ultimativni boksački obračun desetljeća. Borbu između Joshue i Vladimira Klička 29. travnja na Wembleayu. Bit će to ujedno i borba za WBA pojas, tako da će pobjednik postati vlasnik WBA i IBF pojasa teške kategorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. UFC U ZAGREBAČKOJ ARENI

Dolazak UFC-a u Zagreb dogodio se u travnju 2016. godine. Bio je to event koji je odjeknuo MMA svijetom. Po prvi puta u povijesti, hrvatska publika imala je priliku gledati UFC borce. Junior dos Santos i Ben Rowthell predvodili su taj praznik slobodne borbe pred 15 000 gledatelja, a sjajan popis borbi je obilovao hrvatskim i regionalnim imenima. Nažalost, Igor Pokrajac i Filip Pejić su poraženi pred svojom publikom što je jedini negativni aspekt te priredbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. PORAZ CONORA McGREGORA OD NATE DIAZA I OSVETA NA 'IRSKI NAČIN'

Dugo se još pričalo nakon UFC-ovog 196 eventa koji je 5. ožujka bio održan u Las Vegasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nate Diaz "gušenjem" je pobijedio McGregora i nanio mu prvi poraz u karijeri, osvojivši UFC pojas u velter kategoriji. Diaz je borbu prihvatio samo deset dana prije održavanja.

No, čini se kako nije lagao kada je rekao da je u dobroj formi te da su jedini kilogrami problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se borba održala u velteru, a to se na kraju u potpunosti isplatilo Amerikancu koji je, ruku na srce, dobio dobre batine od Conora, ali je sav krvav oktogon napustio s rukama u zraku.

UFC EVENT O KOJEM ĆE SE JOŠ DUGO PRIČATI: Nate Diaz i Miesha Tate šokirali su borilački svijet

Pet i pol mjeseci nakon, na red je došao uzvrat. McGregor je u njemu pobijedio Diaza odlukom sudaca nakon pet rundi u Las Vegasu na UFC-a 202 priredbi te se osvetio borcu iz Kalifornije. Najiščekivaniji uzvrat u povijesti slobodne borbe pripao je, tako, Ircu.

8. EPSKI MEČ IZMEĐU DILLIANA WHITEA I DEREKA CHISORE

Bio je to najbolji boksački meč u teškoj kategoriji u posljednjih tri, četiri godine. Beskompromisna borba dva borca koja su odradila dvanaest fantastičnih rundi nakon kojih im je zapljeskao čak i sudac.

BESPOŠTEDNA BORBA: Nakon ovakvog meča, postavlja se pitanje kako su boksači i dalje stajali na nogama

Bez garda, samo prema naprijed, White i Chisora ponudili su publici u Manchesteru 10. studenog najbolje što boksa može ponuditi. Whyte je pobijedio Chisoru u Manchesteru u meču za naslov interkontinentalnog prvaka. Boksači su se tukli doslovno 36 minuta bez prestanka, čak i u zadnjim rundama kad su obojica bili na izmaku snagu.

Wyhte i Chisora prije borbe nisu skrivali međusobni animozitet, koji je nakon bezbroj uvreda kulminirao tako da je iznervirani Chisora na zadnjoj presici doslovno bacio stol na svojeg suparnika.

Sve se nastavilo u ringu. I to na kakav način! Spomenuti boksači odradili su dvanaest rundi kakve boksački svijet već dugo nije vidio.

9. OLIMPIJSKO ZLATO TONYJA JOKE I BRONCA FILIPA HRGOVIĆA

Aktualni svjetski amaterski prvak Tony Yoka opravdao je status favorita na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Ovaj 24-godišnji Francuz osvojio je zlato pobjedivši u finalu superteške kategorije 30-godišnjeg Britanca Josepha Joycea podijeljenom odlukom sudaca (29:28, 28:29, 30:27).

FILIP HRGOVIĆ OSVOJIO BRONCU: Svjetski prvak još je jednom bio nesavladiva prepreka za našeg boksača

Ovo je bio njihov treći meč i druga Yokina pobjeda. Ovom trijumfu prednjačila je i pobjeda u polufinalnoj borbi protiv najboljeg hrvatskog boksača Filipa Hrgovića. Hrvat je borbu protiv Yoke odradio dosta loše, ispod očekivanja.

Image
Foto: AFP, YURI CORTEZ
Image
Foto: AFP, YURI CORTEZ

Čovjek koji ga je već ranije dva puta porazio u međusobnim borbama, dobio je ovaj meč na bodove 1-2 i tako uništio snove najboljem hrvatskom boksaču o osvajanju olimpijskog zlata.

10. PRVA MIOČIĆEVA OBRANA UFC NASLOVA

Miočić je 10. rujna na UFC 203 priredbi u "svojoj" Quicken Loans Areni u Clevelandu po prvi puta u svojoj karijeri obranio naslov nokautom Alistaira Overeema.

Učinio je to Stipe već u prvoj rundi koja nije baš dobro započela. Overeem je jednim direktom pogodio Miočića i oborio ga na pod. No, Miočić je poznat po tome što može primiti dosta udaraca, a da ne potpiše kapitulaciju. Na podu je izbjegao pokušaj gušenja te se vratio na noge.

HRVATSKA I DALJE IMA PRVAKA: Miočić preživio nokdaun i obranio UFC pojas premlativši Overeema

Kao da ga je taj direkt samo dodatno motivirao jer nakon toga je krenula jurnjava po kavezu i Overeemov pokušaj izbjegavanja Stipinih napada.

Jedan udarac srušio je Overeema, a onda je brutalan 'ground and pound' natjerao suca da prekine borbu za naslov.

https://vine.co/v/5JXiJ2IdDaM

11. SPEKTAKULARNI POVRATAK MIRKA FILIPOVIĆA

Mirko Filipović pobijedio je 25. rujna u svojoj povratničkoj borbi na Rizin Grand Prixu TOP 16, Južnokorejca Hyun Man Myunga gušenjem u prvoj rundi nakon svega dvije minute i dvadeset sekundi borbe.

Cro Cop se tako na sjajan način vratio u MMA vode. Mirko je odmah nakon pobjede izazvao MMA legendu Wanderleija Silvu koji je sve pratio iz prvog reda.

“Imam veliko poštovanje prema Wanderleiju, on je veliki borac. Mislim da se nas dvojica moramo boriti. Ako izgubim, bolje da izgubim od takve legende”, rekao je Mirko tražeći od publike da pred čelnicima Rizina daju podršku njihovoj borbi, suprotno pravilima turnira.

Wanderley Silva se također obratio Mirku:

“Želim se boriti s najboljim, a Mirko je večeras bio najbolji”, dao je do znanja Silva.

Međutim, Silva je početkom prosinca odustao od borbe zbog ozljede oka što je jako naljutilo hrvatsku borilačku legendu. Filipović je Silvu putem društvenih mreža nazvao kukavicom i poručio mu da će ga prebiti prvom prilikom gdje ga bude sreo. Brazilac mu je uzvratio i sve se pretvorilo u verbalni rat. Na kraju je borba između Filipovića i Silve prebačena za 2017. godinu, a Cro Cop je 19. prosinca doznao ime svog protivnika u četvrtfinalu Rizinovog Grand Prixa koji je na rasporedu 29. prosinca u Saitama Areni. Njegovo ime je Muhammad Lawal poznatiji kao "King Kong".

RIZIN NAPOKON OBJAVIO IME CRO COPOVOG SUPARNIKA: Mirku Filipoviću prijeti američki hrvač

BONUS TRENUTAK: SUSPENZIJA JONA JONESA

Bivši prvak u poluteškoj kategoriji u UFC-u Jon Jones zarsdio je suspenziju na godinu dana za test pozitivan na hidroksi-klomifen i letrozol, a kazna mu je počela teći onog trenutka kada su stigli rezultati testa koji je zaslužan za njegovo uklanjanje s popisa borbi za jubilarni UFC-200.

To bi značilo kako ćemo jednog od najboljih boraca današnjice u oktogonu moći gledati već 7. srpnja iduće godine.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo