ZADNJI PUT NA OI /

O spornim boksačicama se ne prestaje pričati, ali u Los Angeles sigurno neće ići

Image
Foto: Profimedia

Lin Yu-ting osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 57 kilograma pobijedivši Poljakinju Juliu Szeremet jednoglasnom odlukom sudaca, čime je stigla na olimpijski vrh. Alžirka Imane Khelif također je bila zlatna te u finalu svladala Kineskinju Yang Liu

11.8.2024.
14:38
Profimedia
VOYO logo

Cijeli svijet je već upoznat s dvije sporne situacije na ovogodišnjim Olimpijskim igrama: boksačice kojima je "dokazan" XY (muški) kromosom, a ipak im je bilo dopušteno boriti se protiv žena. Situacija je ipak čista, obje sportašice rođene su i odrasle kao žene te imaju puno pravo sudjelovati u svojim kategorijama.

Image
VELIKA ČAST /

Lena Stojković i Ivan Šapina nose hrvatsku zastavu na zatvaranju Igara u Parizu

Image
VELIKA ČAST /

Lena Stojković i Ivan Šapina nose hrvatsku zastavu na zatvaranju Igara u Parizu

Tajvanska boksačica Lin Yu-ting osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 57 kilograma pobijedivši Poljakinju Juliu Szeremet jednoglasnom odlukom sudaca, čime je stigla na olimpijski vrh. Alžirka Imane Khelif također je bila zlatna te u finalu svladala Kineskinju Yang Liu. Ironično, Liu je pobjednica Svjetskog prvenstva 2023. godine s koje je Khelif bila diskvalificirana uoči finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Međunarodna boksačka federacija (IBA) suspendirala je i Khelif i Lin s ženskog Svjetskog prvenstva 2023. zbog navodnog otkrića XY kromosoma u njihovim testovima. Međutim, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je da IBA neće upravljati bokserskim natjecanjem na Igrama u Parizu, dopuštajući im tako nastup. Na kraju su obje boksačice otišle kući s olimpijskim zlatima.

Međutim, ni Khelif ni Lin, kao ni druge boksačice, neće nastupati na Olimpijadi 2028. godine u Los Angelesu. Naime, boks, moderni petoboj i dizanje utega izbačeni su iz programa Olimpijskih igara, dok su skateboarding, sportsko penjanje i surfanje, koji su bili "testni" sportovi u Parizu, trajno uvršteni u olimpijski program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo