Skandal: Bosanci izigrali slavnog svjetskog prvaka!?

30.7.2014.
13:52

Negdašnji svjetski prvak Kasparov jedini je proukandidat Iljumžinovu, koji je na čelu FIDA-e već 19 godina, a predsjednički izbori su početkom kolovoza u Tromsoeu.

Kasparov koji je uvijek iskazivao simpatije prema BiH i solidarnost s njenim ljudima u ratu u pismu čiju je sadržinu desetak dana uoči održavanja opće skupštine FIDE prenio sarajevski "Dnevni avaz" sada ironično ističe kako je uspio barem u jednoj stvari koja se u BiH čini nemogućom - ujedinio je Srbe, Bošnjake i Hrvate u Šahovskom savezu BiH u zavjeri da spriječe njegovu kandidaturu. Potporu Iljumžinovu koja je stigla i iz BiH Kasparov vidi kao rezultat lobiranja veleposlanstva Rusije u Sarajevu te sumnja kako je u svemu ulogu odigralo i podmićivanje.

"Jedino preostalo pitanje zanimnljivo javnosti jeste koliko je veleposlanstvo Rusije platilo da bi se postigla ovako rijetka demonstracija zajedništva", ističe Kasparov.

//www.youtube.com/embed/XvcxzGnVQWI

On navodi kako mu je jasno da su srpski članovi vodstva Šahovskog saveza BiH bili protiv njegove kandidature jer u ne mogu oprostiti činjenicu da je i tijekom rata podržavao BiH i u opkoljenom Sarajevu 1994. godine igrao simultanku kako bi na simboličan način pokazao tu potporu a potom je igrao i kao član sarajevske "Bosne".

"Vjerovao sam da sam ispravno postupio podržavajući one koji užasno pate u tom strašnom rat", napisao je Kasparov.

Naveo je kako su mu neki od sadašnjih istaknutih članova vodstva Šahovskog saveza BiH obećali da će ga svesrdno poduprijeti bude li ikada kandidat za predsjednika FIDE, a sada su to obećanje iznevjerili.

Kasparov ne krije ni imena onih koje smatra odgovornima.

"Sead Demirović, Nusret Čaušević i Kemal Osmanović, tri najuglednija člana muslimanske šahovske zajednice koji su uz to bili i organiziratori moje simultanke 1994. godine u cjelosti su odgovorni za taj nemoralni čin", naveo je Kasparov dodajući kako je, uz njih, odgovoran i delegat BiH i FIDE Željko Bogut jer je bespotrebno već dao glas u ime BiH Iljumžinovu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali