FORMULA 1: SENZACIJA NA PRVOJ UTRCI SP-a u AUSTRALIJI / Jenson Button i Brawn GP pomeli konkurenciju

Image

Slavlje momčadi upotpunio je drugim mjestom Rubens Barrichelo, Hamilton je treći, a Ferrari bez bodova.

29.3.2009.
8:42
VOYO logo

Jenson Button senzacionalni je pobjednik uvodne utrke Svjetskog prvenstva u Formuli 1 vožene u Australiji u Melbourneu. Slavlje momčadi Brawn GP upotpunio je drugim mjestom njegov momčadski kolega Rubens Barrichello.

Ovo je zaslužena pobjeda Britanca koji je vodio cijelu utrku. Obranio je Button svoje prvo startno mjesto na samome startu i do kraja njegova pozicija nije bila ugrožena. Za razliku od njega, Barrichello, koji je započeo utrku kao drugi, katastrofalno je reagirao i izgubio poziciju srozavši se na osmo mjesto. Na kraju je uspio doći do drugog mjesta sretnim spletom oklonosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvostrukom pobjedom Button i Barrichello ušli su u povijest. Prvi put nakon 1954. godine jedna je debitantska momčad uspjela osvojiti dva prva mjesta u jednoj utrci. Spomenute je godine to uspjelo legendarnom Argentincu Juanu Manuelu Fangiju i Nijemcu Karlu Klingu na Velikoj nagradi Francuske za momčad Mercedesa. Nakon ovakvog raspleta utrke čelnici Honde, koji su zbog ekonomske krize donijeli odluku o napuštanju momčadi, sada zasigurno vade mačeve u nakani da počine harakiri.  

Iako je ciljem prošao kao treći, Toyotin vozač Jarno Trulli kažnjen je s 25 sekundi radi pretjecanja aktualnog prvaka Lewisa Hamiltona za vrijeme boravka Safety cara na stazi tri kruga prije kraja utrke. Kazna ga je stoga udaljila s popisa osvajača bodova, te je treće mjesto pripalo neočekivano Hamiltonu. Ferrarijevi vozači ostali su bez bodova. Felipe Massa odustao je zbog kvara na bolidu 12 krugova prije kraja utrke, dok je Kimi Raikkonen izletio sa staze, slomio lijevo krilce, radi čega je također morao odustati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Safety Car izlazio je na stazu nekoliko puta, a posljednji put tri kruga prije kraja kada su se na stazi u međusobnom dvoboju sudarili Sebastian Vettel i Robert Kubica, tada drugo i trećeplasirani piloti na stazi. Poljski vozač BMW-a bio je očito brži na stazi u tim trenucima, ali i brzopletiji, te je s vanjske strane u jednom zavoju pokušao zatvoriti Vettelu putanju. Niti jedan od vozača nije posustajao, te su obojica na kraju ostali bez bodova. Time su obojica postali najveći tragičari utrke. 

Zanimljivo je spomenuti kako je pobjednik Velike nagrade Australije na kraju postao prvak u osam od posljednjih 11 sezona i posljednje tri uzastopne. Prvenstvo Formule 1 nastavlja se sljedeće nedjelje utrkom za Veliku nagradu Malezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poredak vozača: 1. Button (Brawn GP) 1h34:15.784, 2. Barrichello (Brawn GP) + 0.807, 3. Hamilton (McLaren-Mercedes)  + 2.914, 4. Glock (Toyota) + 4.435, 5. Alonso (Renault) + 4.879, 6. Rosberg (Williams-Toyota) + 5.722, 7. Buemi (Toro Rosso-Ferrari) + 6.004, 8. Bourdais (Toro Rosso-Ferrari) + 6.298, 9. Sutil (Force India-Ferrari) + 6.335...

Poredak vozača: 1. Button 10, 2. Barrichello 8, 3. Hamilton 6, 4. Glock 5, 5. Alonso 4, 6. Rosberg 3, 7. Buemi 2, 8. Bourdais 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poredak konstruktora:  1. Brawn GP 18, 2. McLaren-Mercedes 6, 3. Toyota 5, 4. Renault 43, 5. Toro Rosso-Ferrari 3, 6. Williams-Toyota 3. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo