JASNA POWAROVA PORUKA / Izvršni direktor FARE-a za RTL: 'Hrvatska bi trebala biti izbačena s Eura!'

Image
Foto: The FA/Press Association/PIXSELL, Igor Kralj/PIXSELL

Zbog svastike na Poljudu Uefa je pokrenula postupak protiv HNS-a, a o tome kakvu kaznu Kovačeva reprezentacija može očekivati razgovarali smo s izvršnim direktorom FARE-a Piarom Powarom

17.6.2015.
16:30
The FA/Press Association/PIXSELL, Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Kukasti križ s poljudskog travnjaka već danima puni novinske stupce u svjetskim medijima. Zbog incidenta je Uefa pokrenula postupak protiv HNS-a, a o tome kakvu kaznu Kovačeva reprezentacija može očekivati razgovarali smo s izvršnim direktorom FARE-a (Football Against Racism in Europe) Piarom Powarom.

"Podnijeli smo izvještaj Uefi. Činjenica je da je to pravni proces i da moram pričekati da završi. Također, Hrvatski nogometni savez će imati pravo izložiti sve što bi im moglo pomoći u obrani i sastavljanu moguće žalbe, ali pravila su jasna. Prema pravilima FIFA-e i Uefe, Hrvatska bi trebala biti izbačena sa sljedećeg natjecanja, a to je Euro 2016.", poručuje Powar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od čelnih ljudi FARE-a kaže kako dobro zna što se u zadnje vrijeme događa u Hrvatskoj.

"Najveću zabrinutost izražavamo zbog velikog broja incidenata koji se događaju oko nogometa posljednih godina. Dva velika incidenta koja su šokirala svijet su onaj sa Šimunićem u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo 2014. i ovaj koji se dogodio prošli vikend", kaže Powar koji priznaje da Hrvatska nije jedina koja se bori s ovim problemom, ali su trenutno ti problemi jako ozbiljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno je da postoji i interni politički problem. Znam da postoji žustra debata između Zagreba i Splita. I zato mnogi pretpostavljaju da se upravo zbog te podjele i dogodio ovaj incident. Navijači u Splitu nisu bili sretni što reprezentacija dugo nije igrala u njihovom gradu i ovo je njihova osveta. Ali, mislim da je to tužan način da se debata nastavi", smatra izvršni direktor FARE-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako pogledamo u povijest, nacionalistički i ksenofobni incidenti vezani uz Hrvatsku sežu do 2004. godine i Europskog prvenstva u Portugalu. Ti incidenti se ponavljaju i ponavljaju. Mi ne želimo kazniti kazniti nevine u hrvatskom nogometu, ali nešto se zaista mora promijeniti", znakovito je zaključio Powar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo