Smijao mu se cijeli svijet, a onda je postao heroj!

Ivan Uhov je ruski atletičar koji je 2008.

16.12.2012.
11:04
VOYO logo

Vjerojatno ste već svi vidjeli čuveni 'skok s votkom' kojeg je Ivan Uhov izveo na mitingu u Laussanei 2008. godine i zbog kojeg je, osim diskvalifikacije, dobio oštro upozorenje Međunarodne atletske federacije te neko vrijeme nije nastupao.

Neki tvrde da se u hotelskom baru nalio Red Bull vodke, drugi, pak, da je pio Medronho (portugalsko piće koje ima oko 50 posto alkohola), no taj detalj za ovu priču nije presudan. Činjenica je da je na borilište došao teturajući...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj čin sada 26-godišnjeg atletičara tada je jako razljutio glavnog trenera ruske atletske reprezentacije Valentina Maslakova:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skakanjem u takvom stanju je osramotio sve ruske atletičare", kazao je tada Maslakov koji je za Uhova tražio jednogodišnju zabranu nastupanja, dok ga je njegov menadžer Pavel Voronkov branio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želimo poricati da je Ivan bio pijan kada je nastupao u Lausannei, no posvađao se s djevojkom i bio je uzrujan jer se nije kvalificirao na Olimpijske igre. Jako mu je žao zbog svega što se dogodilo, a mi smo organizatorima mitinga nadoknadili sve troškove. On je mlad čovjek i naučio je jako dobru lekciju. Pravi ljudi nakon nekih problema i zbunjenosti donose prave odluke, a vjerujem da je Ivan pravi čovjek."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Ivan je nakon toga pokazao da jest. Postao je svjetski prvak na dvoranskom prvenstvu, dvostruki europski šampion, pobjednik na Dijamantnoj ligi... A onda je ove godine došla kruna karijere i olimpijsko zlato. Uhov je u Londonu preskočio 2.38 metara (drugi najbolji rezultat godine u svijetu, a prvi je također postavio on na prvenstvu Rusije gdje je preskočio 2.39 metara) i postao jedan od sportskih heroja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Ivan je svoju sportsku karijeru sa sedam godina započeo u košarci u koju ga je usmjerila majka.

"Nakon devet godina treniranja košarke posvađao sam se s trenerom i osučio se početi baviti nekim drugim sportom. Bio sam velik pa sam prvo bacao disk, no onda sam počeo skakati. Nakon godinu dana treninga postavio sam ruski juniorski rekord i odlučio da mi je to lakše nastaviti trenirati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je 2005. godine osvojio zlatnu medalju na Europskom atletskom juniorskom prvenstvu, jer je jedini preskočio visinu od 2.23 metra, Ivan je izjavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.youtube.com/embed/JpeNIRK-IG8 Ivanov osobni rekord je 2.40 metara čime je postao 11. skakač u povijesti koji je preskočio tu visinu

"Malo sam zbunjen, još uvijek ne mogu vjerovati da sam ja pobjednik."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi ćemo samo dodati da mnogi još uvijek ne vjeruju da je upravo on pobijedio na Olimpijskim igrama u Londonu, no ponekad su velebni sportski uspjesi i trenuci satkani od cijelog niza nesvakidašnjih događaja.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo