'win-win' pozicija / Islandski izbornik otkrio tajnu njihovog uspjeha

Image
Foto: Tony Marshall/Press Association/PIXSELL

Izbornik nogometne reprezentacije Islanda Lars Lagerback izjavio je da je njegova momčad u "win-win" poziciji kad su u pitanju dodatne kvalifikacija za SP 2014. protiv Hrvatske.

12.11.2013.
12:13
Tony Marshall/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

"Što se mene tiče Island je u 'win-win' poziciji. Bilo bi veliko razočaranje da ne odemo na SP sada kad smo toliko blizu. S druge strane, malo je ljudi na Islandu očekivalo da ćemo stići tako daleko, pa pretpostavljam da neće biti razočarani ako se ne plasiramo u Brazil. Ja sigurno ne mislim da bi to bilo razočaranje", izjavio je Lagerback za britanski Guardian.

Za devet godina na kormilu Švedske (2000. -2009.) Lagerback ih je odveo na tri europska i dva svjetska prvenstva. Kad je preuzeo reprezentaciju Islanda u listopadu 2010. bili su na FIFA-inoj ranglisti ispod Lihtenštajna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam preuzeo reprezentaciju Islandski savez nije postavio nikakve ciljeve glede plasmana na SP u Brazilu. No, ja se nikad ne bih prihvatio tog posla da sam mislio da ne možemo uspjeti, a optimizam su mi ulijevali igrači iz mlade reprezentacije (U-21)", rekao je Lagerback.

Što se tiče mentaliteta islandskih igrača, Lagerback kaže da se nikad nisu žalili i prigovarali.
"Uzmite za primjer naša putovanja u ovim kvalifikacijama. Budući da naš Nogometni savez nije bogat, putovanja mogu biti vrlo čudna. Kad smo išli na gostovanje u Cipar, presjedali smo u Londonu i čekali smo šest sati na avion, ali niti jedan igrač nije rekao niti riječ, nitko se nije žalio", dodao je Lagerback.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je Lagerback predavao na jednom trenerskom seminaru na kojem je bio i Niko Kovač, novi hrvatski izbornik.

"Znam nešto o Kovaču, ali to se uglavnom odnosi na njegovu igračku inteligenciju. Teško je reći kako će promjena izbornika djelovati na igru Hrvatske. No, u ovim kvalfikacijama imamo dovoljno iskustva igranja s momčadima koje su imale nove izbornike, Slovenija, Cipar, Norveška, a sada i Hrvatska. Mislim da nije prednost kad dobijete novog izbornika koji ima četiri do pet treninga za pripremu momčadi. U tako kratkom vremenu on ne može puno napraviti. No, gledajući utakmice protiv Škotske bilo je vidljivo da nema harmonije u reprezentaciji Hrvatske, pa bi promjena izbornika mogla psihološki utjecati kao pozitivan poticaj", istaknuo je Lagerback.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo