Izbornik čiste savjesti / 'Imamo li mi Gustava? Da ga imamo, zar mislite da ga Niko Kovač ne bi stavio?'

Nakon poraza od Meksika i ispadanja sa SP-a, hrvatski izbornik posljednji se put obratio medijima iz brazilske baze 'Vatrenih' u Praia do Forteu na konferenciji u 19 sati.

24.6.2014.
18:50
VOYO logo

Nakon što su se vratili u svoj kamp, hrvatski nogometaši počeli su lagano spremati stvari za povratak kući. Poraz od Meksika Kovačevim je igračima teško pao, a svoje dojmove o toj utakmici, kao i cijelom nastupu u Brazilu, hrvatski izbornik je iznio na konferenciji u 19 sati.

Naglasio je da je na drugima da odluče koju će mu ocjenu dati te da mu je savjest čista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radili smo pola godine maksimalno što smo si zacrtali. Mislim da smo u prve dvije utakmice pokazali nogomet koji je moderan i lijep te koji prati sadašnji", izjasnio se Niko Kovač.

Rekao je kako jučerašnja utakmica sigurno nije bila kako su si zacrtali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo od početka htjeli rano gubiti, no kad smo otišli od onog sustava kakav smo imali, previše smo imali prekida. Mislim da smo bili zreliji i da smo iskoristili ono što nas krasi. Nisu puno puta ugrozili naš gol, ali iskoristili su svoje šanse, a mi smo tako protiv Kameruna iskoristili prekide. Radit ćemo na tome da sljedeći put budemo bolji", dodao je Kovač.

"Jednostavno su bili jači, a mi to respektiramo. Do 60. minute smo odigrali taktički zrelu utakmicu, ali smo odlučili tražiti taj gol, ali kad smo promijenili sustav, nastala je rupa prema nazad", rekao je Niko te nastavio: "Tražili smo prodor za centaršut koji nije uspio. Nakon svega ovoga što smo jučer doživjeli, naravno da se vrti u glavi što sam mogao promijeniti. Iza bitke je najpametnije biti general i da je uspjelo, sve bi bilo bajno, ali je zapravo naopačke. Nije sve crno kao što se gleda, mislim da smo napravili jedan iskorak u našem nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je na utakmicu protiv Škotske kako su se izvukli, ali i naglasio da su odigrali dvije dobre utakmice te solidno prvo poluvrijeme.

"Kad se izgubi, sve što je bilo prije dobro, postaje loše. Treba se upitati je li to u redu. Bio je tu Island, Švicarska, Brazil i Kamerun, a nakon jedne utakmice gdje nije se dobro izgledalo, postavio bih svima vama pitanje - imamo li mi jednog Gustava u Hrvatskoj? Da ga imamo, zar mislite da ga Niko Kovač ne bi stavio?" rekao je izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno su ga pitali za poziciju Ivana Rakitića.

"Išli smo s Ivanom jer je on vrlo inteligentan igač, on zna što u kojoj poziciji treba odigrati. On je i sam rekao da mu ta pozicija odgovara, ali mislim da imamo igrača koji to mogu ispuniti. Uostalom, tražili smo igrača koji može razgirati, a to može Luka, ali može i Raketa", izjasnio se izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica da samo zabili 6 golova na Svjetskom prvenstvu znači da smo napravili korak naprijed.
Kako smo primili 6 komada, normalno da nisam zadovoljan", bio je realan Kovač.

"Ja znam što nosi ovaj posao, ja od toga ne bježim. Radit ću onako kako znam i kako mislim da je najbolje. Smatram da je to do sada bilo dobro. Ako je to razmišljanje vas, ja to respektiram. Isto bih volio da vi svi respektirate naš rad koji je bio ozbiljan i da smo sve unaprijedili. Bio sam u kontaktu s predsjednikom koji je to potvrdio i prije utakmice. Prije nego što sam potpisao, bila je priča o tome da to nije kratkoročno, a ne dugoročno. Preko noći se nije ni Rim stvorio, a mi smo u prvih 6, 7, 8, mjeseci napravili puno toga. Ima tu još posla, ali ćemo se potruditi i maksimalno zalagati. Ako treba, i 24 sata dnevno, ali ako netko zaključi da može bolje, ljudi moji...", prokomentirao je izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na dolaske novih igrača te povratak otpisanih.

"Ne znam ima li netko namjeru se oprostiti, ali ja ću biti vrlo suzdržan što se toga tiče i napravit ćemo kvalitetnu analizu svega što smo odradili do zadnje utakmice s Meksikom. Vidjet ćemo gdje su nam bili problemi. Ako bude potencijala za druge igrače, tražit ćemo druge igrače. To ne znači da ćemo radikalno micati nekoga", kazao je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako su svi razočarani jer su imali mogućnost, ali naglasio kao nitko nikad ništa ne može obećati, pa tako ni on.

"Dečki su dali svoj maksimum", bio je jasan Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prokomentirao je i status Meksika te njihovu momčad.

"Meksiko je odlična ekipa bez obzira koliko netko mislio da oni nemaju igrače poput nas u velikim klubovima, ali oni imaju jedan veliki zajednički duh, veliku podršku s tribina, tako da ja svojim igračima ne mogu ništa podbaciti. Ja stojim ispred njih, oni su bili moj izbor i na njih ne dam", komentirao je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meksiko sigurno ima kvalitete za proći dalje. Jučer su oni bili jača momčad, ja stojim pri tome. Koliko tek ima zvijezda na Svjetsko prvenstvo, koliko ih je uspjelo proći, a koji su favoriti trebali biti u polufinalu. Vidite koliko je bitno imati raspoložene igrače i čvrstu momčad koja želi ići do kraja", izjasnio se izbornik.

"U nogometu, koji je kolektivni sport, a ne igramo tenis, momčad je iznad svega. Idemo se sad okrenuti od malenih nogu kad dečki krenu u limačima - tu počinje razvoj, da li nogometni, da li edukacijski. Mi dobivamo jedan proizvod s kojim radimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da imamo odličnu ekipu, ali Meksiko je bio bolja, posloženija, agresivnija, okomitija momčad i rezultat je takav kakav je.

Što bismo mi trebali, doći i reći da se odmah predajemo. Svatko se želi hrabriti i ući čvrsto u utakmicu, a mi nikad nismo podcijenili bilo kojeg protivnika", dodao je izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo nekoliko mladih igrača koji su na stupili na veliku pozornicu po prvi put. Ostali će sigurno u dodatnom trenutku ući u reprezentaciju. Što se tiče budućnosti, Hrvatska se nikad ne treba bojati", zaključio je Kovač.

Inače, hrvatska reprezentacija vraća se kući letom iz Salvadora u 17:45, a u Zagreb stiže u srijedu 25. lipnja u 11:20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo