Hrvati se u Šangaju opet žele pozlatiti

Hrvatski vaterpolisti u ponedjeljak na SP-u u Šangaju kreću po vizu za OI u Londonu, ali žele i zlato.

17.7.2011.
15:50
VOYO logo

Sa šest medalja na posljednjih šest velikih natjecanja u nizu, Ratko Rudić pogurao je Hrvatsku na rang listi najuspješnijih vaterpolskih reprezentacija na svijetu. Iako smo zbog starih posrtanja i 'drvenih' medalja još uvijek tek šesti, posljednji uspjesi daju nadu da će se hrvatski vaterpolisti još više približiti vrhu. Možda već nakon Svjetskog prvenstva u Šangaju, koje za Hrvatsku počinje u ponedjeljak u 7.30 sati po hrvatskom vremenu susretom protiv Brazila. U skupini C su još Japan i Kanada, pa prvo mjesto ne bi smjelo izmaknuti. Ipak, Rudićevi izabranici u Šangaju brane čast europskih prvaka! A prvo mjesto u skupini donosi preskakanje osmine finala i u četvrtfinalu ipak nešto lakšeg suparnika.

Hrvatska je na SP stigla sa statusom europskog prvaka, može li opet postati i svjetski? "Ah, teško je govoriti o lakom suparniku u četvrtfinalu. Bit će to Mađarska, Španjolska ili Crna Gora, svi su vrlo neugodni. Mađari su se malo skrivali, ali znamo da su iznimno jaki. U Singapuru su pobijedili i Srbe, iako su ovi isti dan odradili i teži trening. Španjolci su također dobri, a Crnogorci su ponešto oslabljeni (bez Zlokovića, Paskovića i M. Janovića, nap. a.). Takve reprezentacije kao što su Crna Gora, Rumunjska, Njemačka, SAD, Australija možda ne mogu u kontinuitetu odigrati na vrhunskoj razini, ali uvijek mogu iznenaditi", napomenuo je izbornik Rudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaju, dakle, Srbi, Mađari, Španjolci i Talijani kao naši glavni rivali za odličja? "Barem jednu od tih reprezentacija ne smijemo ostaviti ispred nas. Bit će to svakako zanimljivo prvenstvo, no mi ćemo ići utakmicu po utakmicu." Kao u Melbourneu 2007. godine? "Upravo tako. Najvažnije je da su svi igrači zdravi – osim što Paškvalin ima lakše probleme s probavom – i da smo se boravkom u Singapuru i igranjem pripremnih utakmica adaptirali na vremensku razliku kao i na malo drugačije klimatske uvjete koji vladaju u ovom dijelu Azije", ustvrdio je Rudić, ne skrivajući temeljnu želju: "Nama je dobivanje vize za Olimpijske igre u Londonu glavni cilj. Ne želimo čekati kvalifikacije jer bi nas to omelo u zamišljenom programu priprema za London. Da bismo ostvarili taj cilj, moramo ući u polufinale, a u tom slučaju je realno ići i na medalju." Ratko je Hrvatsku vodio na tri svjetska prvenstva i na svakom je bio u polufinalu (u Montrealu 2005. bili smo četvrti, u Melbourneu 2007. prvi, u Rimu 2009. treći). Nastavi li se ta tradicija i na obali Istočnokineskog mora, za nastup na OI ne treba se brinuti.

Vezani članci:

arti-201106260353006 arti-201106260041006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo