OBRAČUN PUTEM FACEBOOKA / HOO naljutio Jovanovića pa odlučio prijaviti Šimunića

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

'Još jedan dokaz tko i kako vodi HOO! Evo, ja ću im sad poslati prijavu, kad bez nje ne mogu donijeti suvisli zaključak', reagirao je burno ministar Jovanović zbog priopćenja.

21.11.2013.
15:00
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

I dva dana nakon spektakularne pobjede protiv Islanda i plasmana na Svjetsko prvenstvo glavna tema u hrvatskoj javnosti je sramotni ispad reprezentativca JosipaŠimunića.

HNS ga neće kazniti, rekao je danas Damir Vrbanović, čovjek za posebne zadatke u HNS-u i njegov izvršni predsjednik. Događaj se, tvrdi, odvio nakon utakmice, a i Šimunić "sigurno nije mislio ništa loše".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je, pak, na zahtjev DORH-a istražila slučaj i objavila da nema elemenata za kaznenu prijavu zbog javnog skandiranja "Za dom spremni" pa lopticu prebacila DORH-u.

Reagirao je konačno i HOO, kao najviše hrvatsko sportsko tijelo.

Zlatko Mateša objasnio je "da bilo tko može podnijeti prijavu njihovom Etičkom povjerenstvu, pa da će oni potom i reagirati". Odmah im je odgovorio ministar sporta Željko Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je još jedan dokaz tko i kako vodi HOO! Evo, ja ću im sad poslati prijavu, kad bez nje ne mogu donijeti suvisli zaključak! Sukladno Pravilniku o radu Etičkog odbora HOO-a ja Željko Jovanović, kao fizička osoba podnosim prijavu Etičkom odboru HOO, jer smatram da je događajima za i nakon utakmice Hrvatska - Island, u kojima je uz navijače sudjelovao i nogometaš Šimunić povrijeđeno dostojanstvo pojedinca, da je došlo do diskriminacije na osnovu rase, spola, etike, vjere, filozofskog i političkog mišljenja, kao i do nepoštivanja načela i pravila utvrđenih Olimpijskom poveljom, Etičkim kodeksom Međunarodnog olimpijskog odbora, Zakonom o sportu ili Statutom HOO-a. Molim da HOO postupi u skladu sa svojim temeljnim aktima te učini sve što je u okviru njegovih nadležnosti, žurno i bez odlaganja!", objavio je ministar Jovanović na svom Facebooku, gdje su ga jučer zasuli negativnim komentarima jer je Šimuniću ponudio besplatnu lekciju iz povijesti.

'HOO osuđuje svaki oblik ugrožavanja etičkih i moralnih načela'

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) poslao je svoje očitovanje Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) o postupanju i poduzimanju mjera u slučaju događaja koji su se zbili tijekom i nakon nogometne utakmice Hrvatska - Island, a vezano uz izvikivanje parola od strane navijača i igrača Josipa Šimunića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski olimpijski odbor uvijek osuđuje svaki oblik ugrožavanja etičkih i moralnih načela, ljudskog dostojanstva, fair playa, tolerancije ili kulture sporta. U svezi događaja koji su se zbili u vrijeme i nakon nogometne utakmice Hrvatska - Island HOO će zatražiti očitovanje svoje članice Hrvatskog nogometnog saveza kako bi se utvrdilo činjenično stanje vezano uz izvikivanje parola. Sukladno Pravilniku o radu Etičkog odbora HOO-a svaka fizička ili pravna osoba može podnijeti prijavu Etičkom odboru ako smatra da je navedenim događajima povrijeđeno dostojanstvo pojedinca ili integritet udruge, da je došlo do diskriminacije na osnovu rase, spola, etike, vjere, filozofskog i političkog mišljenja, ili do nepoštivanja načela i pravila utvrđenih Olimpijskom poveljom, Etičkim kodeksom Međunarodnog olimpijskog odbora, Zakonom o sportu ili Statutom HOO-a. Ako dođe do takve prijave HOO će naravno postupiti u skladu sa svojim temeljnim aktima te učini sve što je u okviru njegovih nadležnosti", stoji u očitovanju HOO-a.

FIFA pokrenula istragu o Šimunićevom skandiranju

Uoči današnje sjednice Vlade ponovno se oglasio ministar znanosti, obrazovanja i sporta ŽeljkoJovanović, no ovaj put nije imao poruku za najboljeg povjesničara među nogometašima, već za krovne sportske i nogometne organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je povijesna prilika za Hrvatski nogometni savez i Hrvatski olimpijski odbor da pokažu koliko im je stalo da se obračunaju s tim zlom", rekao je ministar o Šimunićevom koketiranju s ustaštvom.

Ministar unutarnjih poslova RankoOstojić otkrio je da policija nije našla elemente kršenja kaznenog zakona i cijeli je slučaj proslijeđen DORH-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno to nikad ne bih napravio i njegov postupak ništa ne opravdava", rekao je Ostojić.

S ministrima se složila i prva potpredsjednica Vlade VesnaPusić koja je izrazila nadu da se Šimunićev istup istražuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba stati na kraj propagandi fažizma!", poručila je Pusić.

Podsjetimo, Šimunić je nakon utakmice uzeo mikrofon i počeo uzvikivati "Za dom", na što su mu navijači s tribina odgovarali sa "Spremni!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike