ČISTILIŠTE DO RAJA / Hoće li Hrvatskoj treća biti sreća ili nesreća?

Image
Foto: Youtube

Treći put u svojoj povijesti hrvatska reprezentacija će plasman na jedno veliko nogometno natjecanje tražiti kroz dodatne kvalifikacije. U dosadašnje dvije akcije bila je uspješna, a nadamo se kako će joj to uspjeti i protiv Turske.

11.11.2011.
9:00
Youtube
VOYO logo

Prvi put u 'play-off' rundi 'Vatreni' su igrali 1997. godine kada su protiv Ukrajine lovili Svjetsko prvenstvo u Francuskoj.

U prvom susretu igranom 29. listopada u Zagrebu Hrvatska je pobijedila 2:0 golovima Slavena Bilića (11) i Gorana Vlaovića (49). Uzvrat u Kijevu igran je 15. studenoga, a završio je 1:1 što je bilo dovoljno da trupe Miroslava Blaževića izbore put na 'Coupe du Monde'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina je povela golom Andrija Ševčenka već u 4. minuti, a vrlo brzo mrežu Marijana Mrmića zatresao je i Kosovski. Srećom, pomoćni sudac je signalizirao zaleđe premda je gol bio regularan. Dvojbe oko putnika u Francusku otklonio je Alen Bokšić izjednačivši u 27. minuti.

Hrvatska je potom na svjetskom prvenstvu u Francuskoj stigla do bronce što je i danas naš najveći nogometni uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi put u dodatnim kvalifikacijama hrvatska reprezentacija je igrala koncem 2003. godine na putu do Europskog prvenstva u Portugalu.

U dvije dramatične i teške utakmice 'kockasti' su pod vodstvom Otte Barića bili bolji od Slovenije. Prva utakmica u Zagrebu je završila bez pobjednika, 1:1. Dado Pršo je doveo Hrvatsku u vodstvo u 3. minuti, no već u 20. minuti je izjednačio Ermin Šiljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uzvratnom susretu igranom u Ljubljani Hrvatska je pobijedila 1:0 golom Prše u 61. minuti, dvije minute nakon što je Igor Tudor dobio crveni karton. Iako su imali igrača više, Slovenci nisu iskoristili prednost i tijekom utakmice su uputili samo jedan jedini udarac na vrata Pletikose.

Turska reprezentacija je u dodatnim kvalifikacijama igrala četiri put i dva puta je prošla dalje, a dva puta ispala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz dodatnu rundu su izborili nastup SP 2002. u Južnoj Koreji i Japanu, te na EP 2004. godine u Portugalu.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo