Šok na Savi! Sandra u suzama napustila stadion

Sandra Perković osvojila je 2. mjesto na Hanžekovićevom memorijalu. Našu najbolju sportašicu senzacionalno je pobijedila Amerikanka Gia Lewis Smallwood.

3.9.2013.
16:38
VOYO logo

Sandra Perković je izgubila! Zvuči nevjerojatno, ali je moguće. Svjetska i olimpijska prvakinja poražena je na kraju sezone i to na domaćem terenu na Savi.

Tko je to mogao pretpostaviti. Pogotovo jer je Sandra dominantno krenula na Savi, prvi hitac bio je 65.63 metara, 16 centimetara manje od rekorda Hanžeka. Naravno, daljine od 70 metara ostat će vjerojatno samo velika želja naše najbolje atletičarke, iz više razloga. Kraj je sezone, Sandra je umorna, ali i ozlijeđena, ima problema s trbušnim zidom. To se vidjelo i kod kasnijih hitaca, kod drugog je prestupila, treći je bacila 62 metra, a disk kod četvrtog je pao izvan segmenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, došlo je do senzacije u 5. seriji. Amerikanka Gia Lewis Smallwood je bacila hitac karijere i s rezultatom 66.39 i preuzela vodstvo ispred Sandre i tako došla do pobjede. Naša sportska heroina dobila je ovacije, a na kraju je u suzama napustila stadion.

"Došla sam, dala sam sve od sebe, do kraja sam se borila i trudila. Što je najvažnije, nisam odustajala. Glava je bila ta koja je vukla, glava mi ja dala snagu. Prije 10 dana nisam mogla stajati, kamoli hodati, danas sam izašla na stadion kao da mi nije ništa. Velika je ova pobjeda, pobijediti samu sebe, to je nešto neopisivo, pokazati sebi da mogu i kada je nemoguće", kazala je Sandra i nastavila: "Danima sam šutila i borila da se pojavim na natjecanju, i uspjela sam. Ne zalim za ničim, presretna sam što sam dala sve od sebe za nače navijače. Zahvaljujem svima što su došli me podržati i kada je najteže i bodriti svoju olimpijsku, svjetsku i europsku prvakinju. Hvala vam svima, a sada idemo dalje, idemo u Bruxelles pokupiti dijamant za koji smo se borili ove godine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska visašica Ana Šimić je, pak, miting okončala kao trećeplasirana s preskočenih 195 centimetara. Istu su visinu ostvarile i Ruskinja Irina Gordejeva, te Šveđanka Emma Green Tregaro, ali su do te visine imale manji broj pokušaja.

Do izjednačenja rekorda mitinga stigla je i Amerikanka Dawn Harper-Nelson, na 100m s preponama je trčala 12.60 sekundi. Kod muškaraca, 'Memorijalna utrka' na 110 prepone pripala je Davidu Oliveru (13.25), dok je na 'stotki' neočekivano slavio Mike Rodgers (9.97).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po prvi put na Savi bacali su kopljaši i legendarni Finac Tero Pitkamaki podario je Zagrebu hitac od 86.36 metara. Naravno, radilo se o prvom mjestu i rekordu mitinga.

Rekord mitinga je srušio i Brazilac Augusto Dutra, on i sunarodnjak Thiago Braz su gurali jedan drugog, a Dutra je preskočio respektabilnih 5.75 metara. Naš predstavnik Ivan Horvat stao je na skromnih 5.20 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska atletska federacija (EAA) u utorak je objavila kandidate u muškoj i ženskoj kategoriji, a glasovanje će na Facebooku početi u subotu, 7. rujna. Perković je nominaciju za najbolju atletičarku Starog kontinenta zaslužila nakon još jedne velike sezone u kojoj nije ubilježila nijedan poraz. Pritom je lanjskim naslovima olimpijske i europske prvakinje dodala i onaj svjetski, osvojen prošli mjesec na stadionu Lužniki u Moskvi. Dakako, ne treba zaboraviti ni da je obranila naslov pobjednice Dijamantne lige.

Konkurentice u utrci za najbolju europsku atletičarku su joj Abeba Aregawi (1500m), Zuzana Hejnova (400m prepone), Jelena Isinbajeva (motka), Jelena Lašmanova (20km hodanje), Hana Melničenko (sedmoboj), Christina Obergföll (koplje), Christine Ohuruogu (400m), Marija Savinova (800m), Christina Schwantz (kugla), Svjetlana Školina (vis) i Valeria Straneo (maraton).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za atletičara godine su nominirani Bohdan Bondarenko (vis), Pawel Fajdek (kladivo), Mo Farah (duge pruge), Robert Harting (disk), Robert Heffernan (50km hodanje), Raphael Holzdeppe (motka), Renaud Lavillenie (motka), Mahiedine Mekhissi-Benabbad (3000m zapreke), Aleksandr Menkov (dalj), David Storl (kugla), Teddy Tamgho (troskok) i Vitezslav Vesely (koplje).

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo