[FOTO, VIDEO] DAN KAD JE ČITAV SVIJET PLAKAO: / 'Kao da sam osjetio da mu je u tom trenutku duša izašla iz tijela'

Image
Foto: Profimedia

26. obljetnica tragične pogibije velikog Ayrtona Senne

1.5.2020.
8:11
Profimedia
VOYO logo

Prije točno 26 godina svijet je napustio jedan od najboljih vozača Formule 1 u povijesti – veliki Ayrton Senna. Svijet F1 zanijemio je na današnji dan, jer poginula je istinska ikona ovog sporta, čovjek koji je pomaknuo granice Formule 1 i vozio kao nikad nitko do tada.

Image
Image

Medical and security personnel surround the crashed car of Ayrton Senna at the Imola track 01 May 1994. Senna died after crashing in the seventh lap of the San Marino Grand Prix., Image: 17433357, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JEAN-LOUP GAUTREAU / AFP / Profimedia

CIJENJENI F1 STRUČNJAK PRIZNAO: ‘Osjećam odgovornost za smrt Ayrtona Senne’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
CIJENJENI F1 STRUČNJAK PRIZNAO: /

'Osjećam odgovornost za smrt Ayrtona Senne'

Image
CIJENJENI F1 STRUČNJAK PRIZNAO: /

'Osjećam odgovornost za smrt Ayrtona Senne'

Doživio nesreću u sedmom krugu Velike nagrade San Marina u Imoli

Legendarni Brazilac imao je 34. godine kada je doživio nesreću u sedmom krugu Velike nagrade San Marina u Imoli u zavoju Tamburello, 1. svibnja 1994. godine. Izgubio je kontrolu pri brzini većoj od 300 km/h, a njegova prerana smrt ostavila je milijune u očaju...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan ranije nego što je Senna izgubio život, na treningu je stradao Austrijanac Roland Ratzenberger. Kasnije je kod Brazilca u bolidu pronađena austrijske zastava koju je htio razviti njemu u čast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senna je, pričali su kasnije svjedoci, čitav vikend u Italiji bio strašno nervozan. Ni sjena onog neustrašivog i opuštenog vozača kakav se nije pojavio još od Gillesa Villeneuvea, Senninog idola.

Neprekidno je pričao o sigurnosti vozača i kako trebaju ponovo osnovati udrugu koja će se boriti da nezaštićeni zavoji poput ovih u Imoli budu zauvijek maknuti iz Formule 1. Smrt Ratzenbergera, reći će poslije tadašnji glavni doktor Formule Sid Watkins, slomila je Sennu, pa su čelnici momčadi Williams, za koju je Brazilac nastupao, čak razmišljali trebaju li ga povući s utrke. Međutim, Brazilac je tvrdio da je spreman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesreća se dogodila u zavoju Tamburello

Iako ga je i doktor Watkins nagovarao da odustane, tvrdoglavi Senna nije nikoga htio slušati. Spakirao je u bolid austrijsku zastavu u čast Ratzenbergera i krenuo na posljednju utrku života. Bio je vodeći u utrci sve do sedmog kruga, a onda se i to dogodilo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senna je s bolidom u zavoju produžio ravno i zabio se u betonski zid gotovo bez kočenja, a onda je došlo do nekontroliranog okretanja bolida, sve je frcalo na sve strane... A potom se sve smirilo kao da se ništa nije ni dogodilo. U uništenom bolidu, malo nagnut u desnu stranu, nepomično je sjedio trostruki svjetski prvak... Prizor koji je obišao planetu, strah koji je paralizirao svakog onog tko je gledao utrku...

Prvi koji je došao do Senne bio je Sid Watkins, čovjek koji ga je prije manje od 24 sata nagovarao da se ostavi utrka, ode u mirovinu i uhvati se pecanja, što je njima obojici bila zajednička strast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Na trenutak je otvorio oči'

"Na trenutak je otvorio oči. Zjenice su mu bile jako raširene i odmah mi je bilo jasno da je mozak teško oštećen. Izvukli smo ga iz kokpita i dok smo ga spuštali na tlo, izdahnuo je. Stvarno nisam religiozan tip, ali kao da sam osjetio da mu je u tom trenutku duša izašla iz tijela", rekao je Watkins još 2011., prenose britanski mediji. Watkins čim ga je vidio nakon udesa, znao je da neće preživjeti.

Image
Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svatko tko je svjedočio toj tragičnoj sceni bio je potresen, kao da mu je Sennina smrt uzela i djelić njega samog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Formuli 1 Senna je debitirao 1984. godine, a 1988., 1989. i 1991. bio je svjetski prvak. U svojoj je karijeri ostvario ukupno 41 pobjedu i 80 puta našao se na pobjedničkom podiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kišni čovjek” uvijek je briljirao u kvalifikacijama, sjajan je bio u kišnim uvjetima, u 161 utrci čak 65 puta startao je s “pole-positiona”. U svojoj karijeri vozio je za Toleman, Lotus, McLaren i Williams.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Brazilian Formula One driver Ayrton Senna adjusts his rearview mirror while sitting at the wheel of his Williams-Renault at the pits 01 May 1994 before the start of the San Marino Grand Prix. Senna died after crashing in the seventh lap of the race., Image: 17463226, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: JEAN-LOUP GAUTREAU / AFP / Profimedia

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo