Goodwood Hill / Fordova legenda na stazi: SuperVan 3 opet vozi

Image
Foto: ford

Fordov legendarni Transit SuperVan 3 mamio je poglede na ovogodišnjoj brdskoj utrci na Goodwood Hill održanoj u sklopu istoimenog festivala brzine dok je za upravljačem bio nekadašnji Fordov vozač utrka Anthony Reid.

17.7.2013.
12:13
ford
VOYO logo

Ford SuperVan 3, izrađen je 1994. kao unikatni sportski primjerak Ford Transita. Pokreće ga  3.0-litreni V6 Ford Cosworth s kompresorom koji razvija 295 KS i potjera Transita do brzine od 241 km/h.

Anthony Reid, nekadašnji vozač Ford Mondea u BTCC-u, rekao je kako je Fordov SuperVan 3 definitivno najluđi automobil koji je ikad vozio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: ford

"On je apsurdno glasan, nevjerovatno brz i privlači pažnju posjetitelja Goodwoda!", dodao je.

Početkom osamdesetih je supersportski furgon proširio, barem simbolično, obitelj Transita. Supervan 3 je dorađena verzija Supervana 2, što znači da je karoserija nalik na Transitovu postavljena na šasiju Ford C100 sa središnje postavljenim motorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: ford

Iako izvana izgleda kao teretno vozilo, u njemu nema nikakvog prostora za teret, jer su i motor i mjenjač postavljeni iza kabine. Ovjes je potpuno neovisan, trkaći, kao i gume, dok je samo pozicija za volanom ostala kao u kombiju.  

Prvi Supervan predstavljen je 1971. Karoseriju Transita našarafili su na šasiju Forda GT40 s V8 motorom od 400 KS. Supervan 2 napravljen je 1984. i pokretao ga je motor Ford-Cosworth DFL. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: ford

Kod izrade novog modela, 1994., nasljednik je dobio 3.5-litreni motor Ford HB Cosworth sa 650 KS koji je nekoliko godina kasnije zamijenjen sa slabijim Ford-Cosworth Pro Sports 3000 motorom. To je omogućilo da se veći broj ljudi usudi sjesti voziti ovu zvijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo