OKO SOKOLOVO / FIFA uvodi revolucionarnu promjenu u nogomet

Image

FIFA potaknuta na djelovanje poništenim pogotkom engleskog veznjaka Franka Lamparda u utakmici protiv Njemačke na SP 2010. odlučila se na uvođenje ove tehnologije i tako odgovara na pozive da se priključi 21. stoljeću.

5.12.2012.
14:33
VOYO logo

FIFA je odlučila koristiti tehnologiju na gol liniji prvi put u četvrtak u Japanu i to na prvoj utakmici Svjetskog klupskog prvenstva koju će odigrati Sanfrecce Hiroshima i Auckland City.

FIFA potaknuta na djelovanje poništenim pogotkom engleskog veznjaka FrankaLamparda u utakmici protiv Njemačke na SP 2010. odlučila se na uvođenje ove tehnologije i tako odgovara na pozive da se priključi 21. stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko sokolovo, koje se koristi u cricketu i tenisu te GoalRef, koji koristi mikročip u lopti i niske magnetske valove oko gola, bit će korišteni na utakmicama svjetskog klupskog prvenstva u Toyoti i Yokohami.

"Važna stvar za ove tehnologije je da budu najbolje što mogu i da nema pogrešaka", izjavio je direktor tehnologije "oko sokolovo" Steve Carter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je najgori mogući scenarij da tehnologija nije tako precizna i da televizijske kamere pokažu da je napravljena pogreška", dodao je.

"Oko sokolovo ima sedam kamera na svakom golu. Govorimo o milimetrima a to je apsolutno bitno za nogomet", rekao je Carter navodeći kao primjer gol Johna Terryja u pobjedi Engleske od 1-0 nad Ukrajinom na Euru 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako pogledamo taj incident, izmjerili smo koristeći se snimkom da je lopta prešla gol liniju za 25 milimetara", rekao je.

"A to je preciznost našeg sustava- dva, tri, četiri milimetra preciznosti u tom scenariju. Nogomet treba takvu razinu preciznosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIFA se dugo opirala pritisku da uvede novu tehnologiju koja se pokazala uspješnom u drugim sportovima kao što su cricket, tenis, ragbi i američki nogomet i to godinama.

Ali Lampardov gol na utakmici protiv Njemačke na SP u Južnoafričkoj Republici, kojeg nije vidio ni glavni sudac ni linijski, naveo je FIFA-u da se okrene znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se dogodilo na SP 2010. ne smije se ponoviti", izjavio je glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke.

"Svjetsko prvenstvo je najveći sportski događaj na svijetu. Lopta nije bila samo dva centimetra u golu, ona je očito bila u golu. Milijuni ljudi su to vidjeli i pitaju se kako to nije vidio sudac."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko sokolovo i GoalRef su glavni kandidati za Konfederacijski kup koji se iduće godine održava u Brazilu, iako je FIFA odlučila držati vrata otvorenima i za druge tvrtke.

"To je skupo, ali s vremenom tehnologija postaje jeftinija", kazao je Valcke, dodajući da je FIFA uložila dva milijuna dolara na razvoj i postavljanje tehnologije na stadione u Japanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon analize podataka sa svjetskog klupskog prvenstva, FIFA će izabrati sustav koji će se koristiti na šest utakmica Konfederacijskog kupa krajem ožujka. Ti koji budu izabrani ostat će na korištenje i za svjetsko nogometno prvenstvo 2014.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo