NOVO VRIJEME / Jeste li primijetili novi detalj kod VAR-a na Euru: Evo iz kojeg sporta je preuzet

Image
Foto: profimedia

Sada na Euru je po prvi put ikada emiterima poslana grafika otkrivanja dodira koju koriste suci turnira za donošenje ključnih odluka

18.6.2024.
6:00
profimedia
VOYO logo

Lois Openda je samo četiri minute do kraja utakmice izvrsno prošao lijevom stranom i asistirao svojem suigraču, Romeluu Lukakuu, koji je ubacio loptu u mrežu, ali je suca Umuta Melera pozvao VAR-a jer je procijenio da je Openda primirio loptu rukom. Nakon što je sudac pogledao snimku poništio je gol Belgije koja je na kraju izgubila od Slovačke 1-0.

Image
PRETJERALI SU /

Srbija u problemima: UEFA pokrenula disciplinski postupak

Image
PRETJERALI SU /

Srbija u problemima: UEFA pokrenula disciplinski postupak

Kod VAR-a smo prvi puta vidjeli tehnologiju koja neodoljivo podsjeća na EKG. Naime, lopte za utakmicu na Euru 2024. opremljene su mikročipom za senzor pokreta koji može pratiti svaki dodir vrlo detaljno, a podaci se ispisuju o obliku linije te u trenutku dodira Opendine ruke i lopte linija je prestala biti ravna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova tehnologija zapravo je Snickometer, poznatiji kao Snicko. To je sustav koji se koristi u kriketu za određivanje je li lopta pogodila palicu, za potencijalno odbacivanje kao što je hvatanje ili noga prije wicketa.

Sada na Euru je po prvi put ikada emiterima poslana grafika otkrivanja dodira koju koriste suci turnira za donošenje ključnih odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tehnologija može ponuditi veću jasnoću oko zaleđa i igranja rukom koje donose službene osobe.

Inače, VAR će biti dostupan gledateljima kad god bude korišten kod spornih odluka tijekom bilo koje utakmice Europskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo