SVI U KOCKICAMA / Navijačke zone u Berlinu spremne za Euro: Očekuje se na desetke tisuća Hrvata

Image
Foto: profimedia

Oni koji nisu imali sreće kupiti ulaznicu, utakmicu će moći pratiti u jednoj od berlinskih navijačkih zona

12.6.2024.
10:12
profimedia
VOYO logo

Premda je teško procijeniti koliko će hrvatskih navijača biti u subotu na Olimpijskom stadionu u Berlinu na dvoboju Vatrenih i Furije, u glavnom njemačkom gradu očekuje se između 50 i 100 tisuća hrvatskih navijača.

Image
PRIJE TOČNO 16 GODINA /

Vatreni su tog dana u Klagenfurtu ostvarili jednu od najvećih pobjeda u povijesti

Image
PRIJE TOČNO 16 GODINA /

Vatreni su tog dana u Klagenfurtu ostvarili jednu od najvećih pobjeda u povijesti

Na ovom prvenstvu UEFA će prvi put primijeniti sustav prema kojem će navijači svih reprezentacija na svim utakmicama natjecanja po skupinama, bez obzira na kapacitet stadiona, imati na raspolaganju po 10.000 ulaznica, umjesto dosadašnjeg sustava gdje su navijači imali određeni postotak stadiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sasvim sigurno na tribinama Olimpijskog stadiona u Berlinu bit će barem dva ili tri puta više navijača Vatrenih. Kolik je bio interes, hrvatski navijači bi lakoćom i sami napunili stadion koji prima 75.000 gledatelja. Nažalost, za sve neće biti mjesta.

Svi stadioni Europskog prvenstva u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijačka zona

Oni koji nisu imali sreće kupiti ulaznicu, utakmicu će moći pratiti u jednoj od berlinskih navijačkih zona.

Centralna Fan zona u Berlinu nalazi se ispred Brandenburških vrata s kapacitetom do 125.000 navijača. Udaljena je oko devet kilometara zračne linije od Olimpijskog stadiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uokvirena najvećim nogometnim golom na svijetu, Brandenburška vrata bit će jedno od najpopularnijih mjesta za gledanje utakmica u Berlinu. Domaćini tu zonu već najavljuju kao "majku svih navijačkih milja". Ovdje će se prenositi sve utakmice koje se igraju u Berlinu, sve utakmice njemačke reprezentacije i sve utakmice eliminacijskog kruga (od četvrtfinala nadalje).

Ispred Brandenburških vrata postavljeno je 24.000 četvornih metara umjetne trave. Travnjak se može 100% reciklirati, a proizveden je na način sa smanjenom emisijom CO2 i klimatski neutralan i ostat će u Berlinu nakon EP-a kada će se distribuirati nogometnim igralištima, sportskim objektima, vrtićima i drugim lokacijama diljem grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjesto crvenog tepiha, Berlin je postavio zeleni travnjak za nogometne navijače," šale se domaćini.

Zabranjene palestinske i izraelske zastave

Organizatori su objavili i kako palestinske i izraelske zastave neće biti dopuštene u navijačkim zonama u Berlinu. Nogometnim navijačima bit će dopušteno donijeti samo zastave 24 zemlje sudionice turnira, rekla je glasnogovornica kulturnih događanja turnira, Kulturprojekte GmbH. Izvršni direktor Moritz van Dulmen je dodao za novine Berliner Morgenpost da EURO nije mjesto za bilo kakve demonstracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored centralne, nalazi se i Fan zona Reichstag koja će raditi s kapacitetom do 10.000 navijača. Za razliku od zone kod Brandenburških vrata, ovdje će se prenositi svaka od 51 utakmice Europskog prvenstva. Program je upotpunjen DJ setovima, glazbom uživo, radionicama i s još mnogo toga.

Troškovi grada na dvije navijačke zone izose oko 24 milijuna eura, međutim u Berlinu se tijekom EURA očekuje oko 2,5 milijuna nogometnih navijača, uključujući 1,9 milijuna stranih navijača iz oko 120 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još od Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. godine koje je održano u našoj zemlji, Fan Mile je postala institucija u cijeloj Njemačkoj. Bilo da je se voli ili mrzi, uvijek je dio Berlina", nedavno je kazao Van Dulmen.

"Rezultat našeg truda je privremena atrakcija, zapravo novi park u središtu grada. Spajajući sport i kulturu, nadamo se da će Europsko nogometno prvenstvo imati trajan utjecaj na Berlin," dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekološka prihvatljivost

Jedan od ključnih fokusa cijelog projekta je tema održivosti, koja je bila bitna komponenta u cjelokupnom planiranju i proizvodnji. Svi materijali korišteni u Fan zoni unaprijed su provjereni kako bi se utvrdila njihova razina ekološke prihvatljivosti, a 80% korištenih materijala bit će posuđeno. Za sve novokupljene materijale bit će uspostavljen koncept ponovne upotrebe i stvorit će se kružno gospodarstvo.

Tijekom EURA na berlinskom "Nogometnom kultrunom ljetu" bit će više od 100 događaja, od kina na otvorenom brojnih koncerata, gostovanja DJ-a, do radionica i predstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što se nogomet zakotrlja diljem Njemačke, navijačka zona Brandenburška vrata otvara se 12. lipnja koncertom na kojem će sudjelovati španjolsko-njemačka latino pop zvijezda Alvar Soler te njemačka pjevačica Leony, koja izvodi službenu himnu UEFA EURO 2024.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo