POLICIJSKI INSPEKTOR / Poznat sudac dvoboja Hrvatske i Italije: Ronalda je jako naljutio, a Engleze 'pogurao'

Image
Foto: Luka stanzl/PIXSELL

Riječ je o sucu koji je već sudio "Vatrenima"

22.6.2024.
12:19
Luka stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nizozemac Danny Makkelie (41) sudit će susret posljednjeg kola B skupine EURO-a u Njemačkoj između Hrvatske i Italije u ponedjeljak u Leipzigu, objavila je UEFA.

Image
VAŽNA UTAKMICA /

Talijani otkrili Spallettijeve planove: Sprema velike promjene uoči utakmice s Vatrenima

Image
VAŽNA UTAKMICA /

Talijani otkrili Spallettijeve planove: Sprema velike promjene uoči utakmice s Vatrenima

Pomoćni suci su Nizozemci Hessel Steegstra i Jan de Vries, četvrti sudac je Nizozemac Serdar Gozubuyuk, na VAR je također, Nizozemac Rob Dieperink, dok su AVAR-i Nizozemac Pol van Boekel i Nijemac Bastian Dankert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o sucu koji je već sudio "Vatrenima", Dinamu je sudio u čak tri navrata, Rijeci dva puta.

Ovaj 41-godišnji policijski inspektor je sudio "Vatrenima" ključnu utakmicu u kvalifikacijama za SP 2022. u Katru, protiv Rusije u Splitu. Hrvatska je u dramatičnom susretu pobijedila sa 1-0 autogolom ruskog braniča Fjodora Kudrjašova izvadivši vizu za Katar gdje je osvojila treće mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudio hrvatskim klubovima

Dinamo s njim ima dvije pobjede i jedan poraz. Posljednji put je sudio "Modrima" u uzvratnom susretu četvrtfinala Europske lige u travnju 2021. protiv Villarreala. Španjolski sastav je slavio 2-1, te ukupnim rezultatom 3-1 prošao dalje.

Dinamu je sudio i na dva gostovanja u kvalifikacijama Lige prvaka. U kolovozu 2013. "Modri" su u uzvratnom susretu 3. pretkola Lige prvaka na gostovanju porazili Šerif sa 3-0 golovima Fernandesa (10), Soudanija (27) i Čopa (61), potvrdivši 1-0 pobjedu iz prve utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Soudani

Godinu dana kasnije ponovo je sudio Dinamu u trećem pretkolu Lige prvaka, ovoga puta u gostujućoj pobjedi 1-0 protiv Aalborga kada je gol odluke zabio Marcelo Brozović u 49. minuti. No, Dinamo je u uzvratu na stadionu Maksimir izgubio sa 0-2.

Dva je puta sudio Makkelie i Rijeci, prvi puta u skupini Europske lige u sezoni 2013/14. kada su Kekovi izabranici u Španjolskoj odigrali 0-0 kod Real Betisa u susretu posljednjeg 6. kola. Bio je to Rijekin zadnji europski nastup te sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudio je četiri godine kasnije kada je Rijeka u uzvratnom susretu play-offa na Rujevici izgubila 0-1 od Olympiakosa, nakon što je izgubila i prvi susret u Pireju sa 1-2.

Kontroverze

Svijet ga pamti i kao suca koji nije vidio gol Cristiana Ronalda u remiju Srbije i Portugala u Beogradu u kvalifikacijama za SP 2022., kao i čovjeka koji je dosudio kontroverzan penal za Engleze u polufinalu Europskog prvenstva protiv Danske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to pogodak Cristiana Ronalda kod rezultata 2-2 koji je poništen jer sudac nije vidio da je lopta prešla gol-liniju. Ronaldo je "poludio", bacivši kapetansku traku na teren te je ljutito otišao u svlačionicu. Makkelie se nakon te utakmice ispričao Portugalcima.

Image
Foto: AP

Portugal - Srbija, Cristiano Ronaldo

Također, našao se u središtu pozornosti i na posljednjem EURO-u kada je dosudio upitan kazneni udarac za Engleze u polufinalu protiv Danske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Poguranac' Englezima

Ključni trenutak polufinala dogodio se u 102. minuti kada je Makkelie pokazao na bijelu točku nakon što je Sterling pao u kaznenom prostoru nakon kontakta Jenssena. Nizozemski sudac vidio je prekršaj koji je nakon duge konzultacije s VAR-om i dosuđen.

Pucao je Harry Kane, no njegov udarac je pročitao Kasper Schmeichel, ali se lopta odbila točno ispred engleskog kapetana, koji iz popravnog pokušaja pogodio za 2-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makkeliejevu odluku podržao je predsjednik UEFA-inog sudačkog odbora Roberto Rosetti, koji je istaknuo da su suci u VAR sobi rekli Makkelieju da je jedanaesterac "ispravan".

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo