NAKON ŠEST GODINA / EKSKLUZIVNO: Auto Show se vraća u Zagreb!

Image

Sa Zagrebačkog Velesajma stižu nam sjajne vijesti, pregovori s uvoznicima automobila već su u tijeku i ponosno za konac ožujka sljedeće godine najavljuju Zagreb Auto Show, koji će se ponovno spojiti s Transport Showom u priredbu kakvu publika očekuje već gotovo šest godina.

22.6.2013.
8:06
VOYO logo

Od početka velike krize hrvatsko automobilsko tržište proživljava pravu dramu a još pokoji čavao u lijes zabili su mu zakonodavci s novim ekološkim trošarinama "odrezanima" kao i u našim susjednim zemljama Finskoj, Danskoj i Norveškoj. Usprkos velikoj krizi i na četvrtinu srezane prodaje u odnosu na "zlatno doba" hrvatsko tržište automobila se drži na životu.

Trgovci na razne načine pokušavaju uz skromne budžete prodati dovoljnu količinu automobila kako bi preživjeli, a o zaradi odavno više nitko ne sanja. Posljednji hrvatski izum, "moda" izlaganja automobila po shopping centrima vrlo brzo je postala nešto već viđeno i u najmanju ruku nemaštovito i dosadno. Čast iznimkama poput Garage Showa nedavno održanog u West Gateu, ali automobili na takva mjestima, gdje obitelji vikendom dolaze kupiti donji veš na sniženju,  jednostavno ne pripadaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb Auto Show bio je prvorazredna priredba, no zbog određenih neslaganja između uvoznika i Velesajma zadnji je održan 2008. godine. Na Velesajmu su zapuhali neki novi vjetrovi i već je izvjesno kako će koncem ožujka sljedeće godine pod reflektorima Velesajma ponovno zablistati automobili, laka i teška komercijalna vozila i motocikli.

NikolaBunjevac koordinator ZV-a zadužen za Transport Show rekao nam je nešto više o predstojećem zagreb Auto Showu.

Nakon četiri godine vraća se Zagreb auto show. Čemu to možemo zahvaliti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon šest godina, zadnji sajam je održan 2008., Zagreb Auto Show (ZAS) se iznova vraća na kalendar sajmova Zagrebačkog velesajma. Već prvi razgovori sa zastupnicima koji su obavljeni početkom godine pokazali su da, unatoč znatnom smanjenju budžeta za promociju, interes za održavanjem ZAS-a postoji jer svi drugi pokušaji organiziranja sajma automobila, npr. na Jarunu ili po shoping centrima, su se pokazali neadekvatnima i neprimjerenima. Takva koncentracija ciljane publike,a podsjetimo se kako je ZAS 2008. posjetilo više od 215.000 ljudi, može se realizirati samo na ZAS-u i time se isti pokazao kao nezamjenjivi marketinški alat."

Kad ste planirali održati priredbu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom salona automobila u Ženevi održan je sastanak Odbora za sajmove pri OICA-i gdje je za Zagreb Auto Show potvrđen termin održavanja od 20.-30. Ožujka 2014. To je na neki način bio uspjeh jer je postojala opasnost da se Zagreb i Hrvatska brišu sa kalendara međunarodno priznatih sajmova automobila zbog neodržavanja sajma 2010. i 2012. godine."

Image
Image

Koje su najvažnije novosti ili promjene u odnosu na ranije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva novost ovogodišnjeg ZAS-a, koji planiramo održati na 50.000 m2 izložbene površine, je činjenica da će Zagrebački velesajam ponuditi izuzetno povoljne uvjete izlaganja tj. najma prostora i ostalih usluga pa ako se tome pridodaju i znatno manji troškovi na izgradnji štanda i uređenju izložbenog prostora onda će to zasigurno biti dobitna kombinacija prihvatljiva za većinu zastupnika. Naime, OICA status ZAS-a je do sada za pojedine zastupnike predstavljao problem jer su matične kuće u takvoj situaciji nametale visoke standarde izlaganja (tvornički štandovi) i time visoke troškove izlaganja. No sada zastupnici, uvažavajući vizualni identitet branda, imaju mogućnost vlastitog odabira izvođača na izgradnji i uređenju izložbenog prostora."

Koliko će trajati ZAS?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U cilju smanjenja troškova pojedini zastupnici predlažu skraćivanje sajma sa 11 na sedam dana o čemu će konačnu odluku Zagrebački velesajam donijeti u narednim tjednima."

Vraća se i Zagreb Transport Show?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novost ovogodišnjeg ZAS-a je i objedinjavanje dosadašnjeg Auto Showa i Transport Showa tj. program osobnih vozila je proširen teškim gospodarskim vozilima i autobusima. Koncepcijski, neće se razlikovati od samostalnog izdanja, sadržavati će sljedeće tematske cjeline: gospodarska vozila, laka i teška, autobusi, prikolice i cisterne; prateća industrija, servisna oprema i rezervni dijelovi; logistika i telematika; financijske, kurirske i ostale usluge u prometu te svi oblici prometa i integralnog transporta."

Što nas još očekuje na Velesajmu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sajam će biti koncipiran u pet programskih cjelina: Auto Show (osobna vozila), Transport Show (gospodraska vozila), Moto Show (motocikli), Audio Show te Oprema i dijelovi. Posebnu programsku cjelinu predstavljat će i „zeleni paviljon“ gdje će biti izloženi automobili s minimalnim CO2, elektro-automobili te hibridi. To je posebno važno uzevši u obzir novi način obračuna trošarina gdje automobili s malom emisijom CO2 ostvaruju pogodnosti pri registraciji." 

Naravno, biti će i popratnih sadržaja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od atrakcija za posjetitelje pripremamo: auto i moto slalom, karting vožnje, Oldtimer Show, Automodelarske utrke, Street style, Drag Racing, Drift Mach, Off Road Show, probne vožnje i druge sadržaje o kojima ćemo naknadno obavijestiti javnost."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo