rafa bez tajne / Ekskluzivni intervju s jednim od najboljih tenisača svijeta!

Image

Jedan od najboljih tenisača svijeta, Španjolac Rafael Nadal, otvorio je dušu i ekskluzivno progovorio o povlačenju iz ekipe za Olimpijske igre, svom usponu, ali i o svojim idolima i junacima.

26.7.2012.
17:58
VOYO logo

Rafini junaci

Kojim se sportašima ili sportašicama najviše divite? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divim se mnogim ljudima, ali u svijetu sporta uvijek mi se sviđao mentalitet Tigera Woodsa na golf terenu. Volim kako izgledaju njegove oči kada se priprema i fokusira na odluku. Ima veoma čvrsto, fokusirano lice i vjeruje da može pogoditi.

Dakle, ne divite se toliko fizičkim vještinama koliko mentalnoj snazi i odlučnosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, golf nije toliko fizički zahtjevan sport kao tenis. To je ono što tenis čini odličnim - kombinacija obje stvari. To je uistinu mentalan sport koji u isto vrijeme može biti i dramatično fizički. Ali više se divim intelektualnoj strani sporta zato što se fizička izvedba može mnogo lakše uvježbati nego mentalna.

Mogli ste biti profesionalni nogometaš, ali ste izabrali tenis. Zašto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo sam bolji u tenisu nego u nogometu! Volim nogomet, ali volim i tenis i mislim da sam napravio dobru odluku. Ipak, volim momčadske sportove, a u tenisu nemate baš prilike igrati u momčadi, osim kada predstavljamo svoju zemlju, i to je nešto što mi nedostaje.

Igranje na sreću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko malo sreće može pomoći u odlučujućem trenutku meča?

Pa, ne mislim da u tenisu, s obzirom na način bodovanja, jedan sretan bod može biti odlučujući za pobjedu. Ali, naravno, sve ovisi o trenutku. To vam ponekad može olakšati stvari, ali pobjeda ili gubitak meča ovisi o velikom broju bodova. Mislim da sreća ili trenutak sreće nikako nisu presudni u tenisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rafa na Roland Garrosu

Kako ste se osjećali kada ste pobijedili Novaka Đokovića na Roland Garrosu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očigledno sam bio sretan - izgubio sam neke važne mečeve prije toga iako sam u Monte Carlu i Rimu uspio malo promijeniti dinamiku. Ali na kraju, Pariz je bio iznimno važan za mene jer sam se osjećao spremnim za to nakon što sam prije već izgubio meč protiv njega i na sreću, sve je ispalo dobro. Bio je to vrlo emotivan trenutak i bio sam zadovoljan.

Kad se svake godine vraćate na Roland Garros, mislite li da imate priliku za novo osvajanje turnira?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikako. Svake godine kad sam osvojio Roland Garros, nisam bio siguran da ću pobijediti. To je teško putovanje i moram ići korak po korak. I onda promatrate kako se osjećate svaki dan, kako se turnir razvija - ide li sve onako kako ste željeli ili stvari prolaze nešto lošije. Pokušate naći pozitivan stav i svaki dan osjećati se što je moguće bolje.

Rafin uspon

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li tenisač početi s osvajanjem freeroll turnira i onda uspjeti i pobijediti na glavnom događaju, kao što je Wimbledon?

Da, hm, očito će prvo morati proći određeno razdoblje učenja tijekom kojeg će proći kroz različite faze. Na primjer, kad sam imao 14 ili 15 godina, natjecao sam se na manjim turnirima za koje sam na temelju vlastitog rada i napretka vjerovao da ih mogu svladati, svake godine postupno, dok nisam došao do najviše razine, profesionalnog vrhunca i pobjede na Roland Garrosu 2005. godine - velikom turniru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rafa i Olimpijske igre

Zašto ste se povukli iz ekipe za Olimpijske igre?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, problem je u mojem koljenu.  Riječ je o problemu koji me mučio za vrijeme Wimbledona i jednostavno se još nisam dovoljno oporavio da bih zaigrao. Zaista mi je žao jer se Olimpijske igre održavaju samo jednom u četiri godine, no ovo je stvarnost i nadam se da ću se ubrzo vratiti.

Tko je vaš favorit za osvajanje olimpijskog zlata u Londonu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tenis na Olimpijskim igrama je zaista posebno natjecanje. Također, pošto se održava na travi i prolazi najbolji nakon tri okršaja, svi mogu pobijediti... Međutim, ja sam rodoljub stoga bih htio da David Ferrer ili bilo koji drugi Španjolac osvoji olimpijsko zlato.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo