koštala ga razuzdanost / Ekscentrik, luđak i genijalac: U 56. godini života preminuo jedan od najvećih skijaških skakača ikad

Image
Foto: Youtube Screenshot/Olympics

Finska legenda skijaških skokova u velikoj je karijeri osvojio sve što se moglo osvojiti, no skupa ga je koštao razuzdan način života

4.2.2019.
10:20
Youtube Screenshot/Olympics
VOYO logo

Matti Nykänen, jedan od najvećih skijaških skakača svih vremena, iznenada je preminuo u nedjelju navečer u 56. godini života. 

U sportu kojim se bavio Nykänen je bio apsolutni vladar i osvojio je sve najveće trofeje koje skijaški skokovi mogu ponuditi. Prvak svijeta bio je pet puta, u njegovoj riznici ostaju i četiri zlatne olimpijske medalje te jedna srebrna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac karijere mu je nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Calgaryju 1988. godine kada je pobijedio u obje pojedinačne discipline te s reprezentacijom Finske u momčadskom natjecanju.

Opisivali su ga ga luđaka i genijalca istovremeno, a isticao se svojim ekscentričnim istupima u javnosti. Tabloidi su bili prepuni priča o njegovoj prekomjernoj konzumaciji alkohola, nesportskom životu i ljubavnim aferama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ženio se pet puta, a nakon završetka skakačke karijere, što se dogodilo prije no što je napunio 30 godina, posao je pjevač. Svoj prvi album objavio 1992. godine i prodao ga u više od 25.000 primjeraka, u jednom periodu života radio je i kao striper, a nekoliko je puta završio i u zatvoru zbog nasilničkog ponašanja. Između ostalog ističe se pokušaj ubojstva prijatelja nožem te fizički nasrtaj na suprugu.

Nije prošlo dugo od završetka njegove sportske karijere, a Finac je bankrotirao i rasprodao sve svoje osvojene medalje i trofeje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine dijagnosticiran mu je dijabetes, a prije tek mjesec dana izjavio je kako je počeo slušati savjete liječnika i kako je vratio stabilnost u svoj život. 

Sudeći po svemu, učinio je to prekasno. Iza njega su ostali supruga i troje djece. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo