kranjčar se vraća doma / Dinamo u skupini s Portom, kijevskim Dinamom i PSG-om

Image
Foto: PIXSELL

Nakon prošlogodišnje sramote u Ligi prvaka, zagrebački Dinamo dobio je drugu priliku za popraviti dojam. Ovojesenski protivnici modrima bit će Porto, PSG i Dinamo Kijev.

30.8.2012.
18:40
PIXSELL
VOYO logo

Nogometaši hrvatskog prvaka, Dinama iz Zagreba igrat će u skupini A nogometne Lige prvaka, a suparnici će im biti Porto, Dinamo Kijev i Paris SG, odlučeno je na ždrijebu u četvrtak u Monte Carlu.

Skupina A: Porto, Dinamo Kijev, PSG, Dinamo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina B: Arsenal, Schalke 04, Olympiakos, Montpellier

Skupina C: Milan, Zenit, Anderlecht, Malaga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina D: Real Madrid, Manchester City, Ajax

Skupina E: Chelsea, Šahtar, Juventus, Nordsjaelland

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skuipina F: Bayern Munchen, Valencia, Lille, BATE

Skupina G: Barcelona, Benfica, Spartak Moskva, Celtic

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina H: Manchester United, Braga, Galatasaray, Borussia Dortmund

Natjecanje u Ligi prvaka počinje 18., odnosno 19. rujna, a završava 4. i 5. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo će u 1. kolu 19. rujna u Maksimiru dočekati Porto, a potom slijedi gostovanje protiv imenjaka iz Kijeva 2. listopada.

Sljedeću domaću utakmicu Dinamo će igrati 23. listopada protiv Paris SG-a, a uzvrat je u Parizu 7. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom slijedi gostovanje kod Porta 20. studenoga, a u posljednjem, 6. kolu Dinamo će 5. prosinca u Maksimiru ugostiti Dinamo Kijev.

Porto je najbolji portugalski klub posljednja dva desetljeća, a svoju kvalitetu dokazao je i brojnim uspjesima u eurokupovima. Klub sa sjevera Portugala u svojoj je povijesti dva puta osvajao naslov prvaka Europe, 1987. i 2004. godine, prije samo 15 mjeseci bio je pobjednikom Europske lige, a u svojim vitrinama ima i Kup UEFA iz 2003. Prvak Portugala Porto je bio 26 puta, uključujući i osam od posljednjih 10 sezona, dok je portugalski Kup osvojio 16 puta. prošle sezone Porto je igrao u skupini G Lige prvaka i zauzeo treće mjesto iza APOEL-a i Zenita, a ispred Šahtara, te je potom ispao u 16-ini finala Europske lige od Manchester Cityja. Porto je poznat po tome što ima vrlo razvijenu skautsku službu u Južnoj Americi odakle godinama dovodi mlade i neafirmirane igrače koji kasnije postaju velike zvijezde europskog nogometa. Trenutačno su najvredniji "eksponati" u momčadi Porta brazilski napadač Hulk, portugalski veznjak Joao Moutinho i Argentinac Lucho Gonzalez. U prva dva kola novog portugalskog prvenstva Porto je ostvario pobjedu i neodlučeni rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo i Porto dosad su se četiri puta sastali u eurokupovima. U 1. kolu Kupa kupova u sezoni 1983/84. Nakon 2:1 za Dinamo u Zagrebu, Porto je u uzvratu slavio sa 1-0 i prošao dalje zbog gola u gostima. U sezoni 1998/99. ova dva su kluba također bila svrstana u skupinu A Lige prvaka, u Portu je bilo 3:0 za Porto, a u Zagrebu je Dinamo uzvratio sa 3-1. Dinamo je tada s osam bodova osvojio drugo mjesto u skupini, a Porto sa sedam treće, te su oba kluba okončala natjecanje, dalje je prošao samo pobjednik skupine Olympiakos.

Dinamo iz Kijeva najveći je klub s prostora bivšeg Sovjetskog saveza. Po 13 puta su Kijevljani bili prvaci SSSR-a i Ukrajine, imaju i po devet naslova pobjednika Kupa SSSR-a i Ukrajince, a u Europi su osvojili dva trofeja, oba u nekadašnjem Kupu kupova koji su osvajali 1975. i 1986. godine. U Kupu/Ligi prvaka tri su puta stizali do polufinala, posljednji put 1999. godine. Kijevljani su u Ligu prvaka vraćaju nakon dvogodišnjeg izbivanja, nakon što su ih u pretkolima zaustavljali Ajax (2010) i Rubin (2011), ove su godine preko Borussije iz Moenchenglabacha ponovno ušli u elitu. Iako su u prvih sedam kola ukrajinskog prvenstva ostvarili šest pobjeda, Kijevljani na startu nove sezone ne igraju uvjerljivo, a trenutačno njihov najbolji igrač je nigerijski napadač Ideye Brown. Uz brojne ukrajinske reprezentativce, boje Dinama iz Kijeva brane i dva Hrvata, Ognjen Vukojević, koji je u glavni ukrajinski grad stigao prije četiri gdoine upravo iz zagrebačkog Dinama, te Niko Kranjčar, bivši kapetan zagrebačkih plavih, koji je u Kijev stigao početkom ove sezone iz Tottenham Hotspura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv imenjaka iz Kijeva Zagrepčani su također igrali dva puta u trećem pretkolu Lige prvaka u sezoni 2003/04., a s dvije sigurne pobjede, 3:1 u Kijevu i 2:0 u Zagrebu dalje su prošli Ukrajinci.

Paris SG je trofejima najsiromašniji sastav iz skupine A, ali po trenutačnom stanju u blagajni - najbogatiji. Otkako je prošle godine klub kupila katarska kraljevska obitelj, sastav s Parka prinčeva je među najatraktivnijma na tržištu, a unosne transfere u PSG ostvarili su vrhunske zvijezde poput Zlatana Ibrahimovića, Thiaga Silve, Javiera Pastorea, Ezequiela Lavezzija, Alexa... Prošle sezone Parižani su zauzeli drugo mjesto u francuskom prvenstvu iza provincijskog Montpelliera, a i u novu su sezonu krenuli "šepavo" osvojivši samo tri boda u prva tri prvenstvena kola. Klub osnovan 1970. godine dosada je dva puta bio prvakom Francuske (1986, 1994), osvojio je osam francuskih Kupova, dok je najveći uspjeh u Europi ostvario naslovom pobjednika Kupa kupova 1996.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo