DANAS JE NJEGOV DAN: / Poklonite se legendarnom broju 42!

Sjevernoamerička profesionalna baseball lige (MLB) desetu godinu uzastopce obilježila je 'Jackie Robinson dan' u spomen na legendu ovog sporta i prvog Afroamerikanca koji je zaigrao u MLB.

15.4.2015.
19:52
VOYO logo

Osim što je bio prvi tamnoputi igrač baseballa, Robinson se borio za ukidanje rasnih barijera u sportu i društvu uopće. U njegovu čast od 2004. godine svakog 15. travnja obilježava se njegov dan, a igrači svih klubova tada nastupaju u dresu s brojem 42 kojeg je Robinson nosio tijekom karijere. Taj datum nije izabran slučajno. Robinson je naime, 15. travnja 1947. debitirao u MLB-u u dresu Brooklyn Dodgers čiji je dres nosio do 1956.

Robinson je postao i prvi sportaš čiji je dres umirovljen u svim MLB klubovima. Bio je i prvi tamnoputi tv analitičar utakmica MLB-a, a prije dvije godine Brian Helgeland je snimio igrani film o njegovom životu pod nazivom '42', a Robinsona je glumio Chadwick Boseman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom karijere je osvojio jedan naslov World Series (1955), a šest puta je nastupio na All Star susretu. U 'Baseball Hall of Fame' uvršten je 1962. godine, a preminuo je 1972. godine.

"Baseball je kao poker. Nitko ne želi prekinuti kada vodi i nitko ne želi odustati kada gubi. Međutim, baseball je bio samo dio mojeg života. Pronašao sam izazov i u drugim segmentima života. Nisam želio ostati postrani kao promatrač. Jednostavno tražio sam prava koja imaju i drugi građani," znao je kazati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarni aktivist za građanska prava i jedan od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništva tijekom 60-tih godina prošlog stoljeća Martin Luther King nekoliko je puta naglasio kako je "Robinson bio model borbe za građanska prava."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo