Trese se nogometni svijet / Brleković: 'Platini je samo Dudek, a i Hrvatska je pokradena u toj međunarodnoj zavjeri'

Žao mi je što je uhićen 'dobri duh europskog nogometa' Michel Platini koji je bio jedan od najboljih nogometaša u povijesti

18.6.2019.
23:13
VOYO logo

Michel Platini uhićen je u Francuskoj i trenutačno je u pritvoru u Nanterresu. Bivši predsjednik UEFA-e i legendarni francuski nogometaš sumnjiči se za umiješanost u korupcijsku aferu pri dodjeli domaćinstva Svjetskoga prvenstva 2022. Kataru.

Ta je odluka donesena 2010. i iznenadila je cijelu sportsku javnost jer Katar uopće nije bio u ozbiljnoj konkurenciji. Na arapskom poluotoku stadioni se dotjeruju, ali kladionice su uvjerene, najizgledniji kandidat za domaćina prvenstva 2022. godine, sada je - Engleska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravno gledano, promjena domaćinstva teško će se izvesti. Ovu priču, a i samog Platinija, dobro poznaje odvjetnik Ivan Brleković koji je svojedobno bio potpredsjednik HNS-a dok se nije razišao s Davorom Šukerom i ekipom.

"Do otkazivanja neće doći, i prije 5 godina se počelo govoriti o tom suspektnom dobivanju prvenstva u Kataru. Indikativno je da je ta organizacija dodijeljena Kataru u prosincu 2010. godine na sjednici u Zürichu, istodobno kada je dodjeljena i Rusiji", rekao je Brleković za RTL Direkt i dodao kako ova vijest i nije veliko iznenađenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Platini kao Dudek

"Žao mi je što je uhićen 'dobri duh europskog nogometa' Michel Platini koji je bio jedan od najboljih nogometaša u povijesti. Ja ga dobro znam iz vremena kada je on bio predsjednik UEFE i moram reći da je bio vrlo jednostavan čovjek. Na sjednicama bi uvijek riječ prepuštao svom tajniku, a tadašnji njegov tajnik je današnji predsjednik FIFE i gospodar svjetskoga nogometa Gianni Infantino. Poznato je da je politika odlučivala o tome tko će dobiti Svjetsko prvenstvo u Rusiji kao i Kataru, kao što je odlučivala i o drugim dodjelama domaćinstava", kaže dobro poznati odvjetnik i dodaje da je sigurno bilo i korupcije, no smatra da Platini nije kalibar čovjeka koji bi donosio
takve strateške političke odluke. 

"Poznato je da je on pozvan neposredno prije na ručak u Elizejsku palaču i kao što je i  sam rekao, bio je iznenađen kada ga je tamo dočekao i katarski emir, predsjednik katarske vlade i predsjednik Francuske Sarkozy", kaže Brleković. Dodaje kako se cijela ova situacija može usporediti s legendarnim Gruntovčanima. "Uvijek je stradao Dudek, a ne Tetec i mudrijaši koji su zapravo krojili probleme", govori Brleković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokradena i Hrvatska

I Hrvatska se 2005. godine kandidirala za domaćinstvo za Europsko prvenstvo, zajedno s Mađarskom. Ušli smo u drugi krug za finale, bili smo favoriti, no nismo izabrani.

"Dan prije na probnom glasovanju u Cardiffu, za tehničku komisiju UEFE koja zapravo predlaže koga izabrati, mi smo pobijedili. No tu noć se dogodilo nešto čudno, došle su do nas informacije da je Hrvatska na kraju dobila nula glasova, kao i Mađarska. Italija je dobila 3 ili 4 glasa, a Ukrajina i Poljska čak 9 glasova", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema brige, ovakve stvari se ipak ne događaju u našem HNS-u, no itekako su  se događale na svjetetskoj razini.

"Prva velika korupcijska afera u FIFI je izbila 2001. godine kada je bankrotirala švicarska sportska firma ISL koja je imala ekskluzivna marketinška TV prava, a ta prava joj je dodijelio ondašnji predsjednik FIFE João Havelange. Govorilo se o mitu od 100 milijuna eura. No, ništa mu se nije dogodilo jer je Švicarska tek kasnije uvela mito kao kazneno djelo", govori Brleković za RTL Direkt

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo