ODBROJAVANJE DO MUNDIJALA / Brazil u skupini E s 'orlovima' i najvećom senzacijom prošlog SP-a mora biti na najvišoj razini

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Skupina E jedna je od onih kod koje može proći opis 'skupina smrti', jer kad se za prolaz bore Brazil, Švicarska, Kostarika i Srbija - nitko nije siguran

9.6.2018.
13:40
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

U skupini E nalazi se najuspješnija nogometna nacija svijeta Brazil, uvijek jaka Švicarska, zatim Srbija koja je s prvog mjesta kvalifikacijske grupe izborila direktni plasman u Rusiju, te najveća senzacija s proteklog Mundijala Kostarika. Nema sumnje, u šest utakmica koje će se odigrati između ove četiri reprezentacije zasigurno ćemo vidjeti pokoji spektakl. 

SKUPINA E (Brazil, Švicarska, Kostarika, Srbija)

Brazil

Izbornik:Tite

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11: Alisson (Roma), T. Silva (PSG), Miranda (Inter), Danilo (Man City), Marcelo (Real Madrid), Casemiro (Real Madrid), Fernandinho (Man City), Willian (Chelsea), Coutinho (Barcelona), Neymar (PSG), G. Jesus (Man City)

Teško je napisati o Brazilu nešto što prosječnom obožavatelju nogometa već nije poznato. Ova nogometna nacija najuspješnija je u povijesti svjetskih prvenstava, Mundijal su osvojili pet puta, sedam puta su nastupili u finalu, a do poluzavršnice su dogurali u čak 11 navrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazil je kroz povijest nogometu dao brojna imena koja će vječno ostati zapisana u povijesti najvažnije sporedne stvari na svijetu – Pele, Zico, Garrincha, Ronaldo, Ronaldinho, Kaka… svaka generacija imala je nekoliko superzvijezda koje su obećavale da će se Brazilci na svjetskim smotrama boriti za najviše postolje. Nažalost po njihove navijače, naviknute na velike uspjehe, nerijetko su se događala velika razočaranja.

Image
Foto: Sean Dempsey/Press Association/PIXSELL
Image
Foto: Sean Dempsey/Press Association/PIXSELL

Brazil

FOTO: Sean Dempsey/Press Association/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi još pamtimo prošli SP u njihovoj domovini, kad su im Nijemci pred vlastitim navijačima priuštili daleko najveće poniženje u povijesti, potopivši ih u polufinalu s ogromnih 7:1. Scene zbunjenih i nemoćnih Carioca na terenu te šokiranih i uplakanih navijača na tribinama obišle su svijet, a Brazilci će u Rusiji svakako tražiti iskupljenje za tu tragediju svojim navijačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik Brazila je široj nogometnoj javnosti relativno nepoznati Tite, punim imenom Adenor Leonardo Bacchi. U bogatoj menadžerskoj karijeri koja traje već 28 godina promijenio je točno 15 klubova prije no što je sjeo na klupu Selecaa. Većinom su to bili domaći klubovi, Tite je vodio sve velikane brazilske lige (Gremio, Corinthians, Atletico Mineiro, Palmeiras) i s njima uzeo toliko trofeja da ih je teško nabrojati.

Jedini izlet u europski nogomet imao je 2008. godine, u neuspješnoj epizodi kada je po odlasku Roberta Mancinija preuzeo talijanski Inter, no uskoro se vratio u vlastitu domovinu, a brazilski nogometni savez mu je 2016. godine odlučio povjeriti klupu nacionalne momčadi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imena koja krase aktualnu generaciju nikako nisu među najvećima u brazilskoj povijesti, no itekako su moćna. Kao i obično, vezni red i napad najveće su prednosti reprezentacije. Budu li Neymar, Coutinho, Willian, Firmino i ostali napadački aduti u Rusiji na razini, Brazilce već sad možemo uračunati u ekipe koje će se boriti za medalju.

Njihov cilj je jasan - u Rusiji zaplesati prepoznatljivu nogometnu sambu i naravno, uzeti šesti po redu naslov svjetskog prvaka te utvrditi svoj status nedodirljive nogometne nacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

SP Rusija

FOTO: AP Images

Švicarska

Izbornik: Vladimir Petković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11: Bürki (Borussia D.), Schär (Deportivo), Akanji (Borussia D.), Lichsteiner (Juventus), R. Rodriguez (Milan), Behrami (Udinese), G. Xhaka (Arsenal), Freuler (Atalanta), Shaqiri (Stoke City), Embolo (Schälke), Seferović (Benfica)

Švicarska reprezentacija jedna je od onih s kojom se vlastiti navijači teško mogu poistovjetiti, jer čini je više stranaca nego izvornih Švicaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenimo s njihovim izbornikom Vladimirom Petkovićem, stručnjakom rođenim u Sarajevu koji je krajem 80-ih godina započeo s trenerskim stažem u Švicarskoj gdje je izgradio impresivnu biografiju pa ga je savez s vremenom prihvatio kao svog čovjeka. Nakon uspješne epizode u talijanskom Laziju i odlaskom Ottmara Hitzfelda 2014. godine Petković sjeda na klupu reprezentacije koja u njegovom mandatu igra čvrst i ujedno lepršav nogomet.

Image
Foto: EXPA/PIXSELL
Image
Foto: EXPA/PIXSELL

Vladimir Petković

Vladimir Petković (FOTO: EXPA/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u igračkom kadru izvorni Švicarci su rijetkost. Xhaka, Shaqiri, Djourou, Behrami, Drmić… momčad je puna pojedinaca koji korijene vuku iz nekih drugih zemalja. Na popisu za Svjetsko prvenstvo našao se i član zagrebačkog Dinama Mario Gavranović koji će se nadati pokojoj minuti s klupe kad se umori drugi centarfor hrvatskih korijena, ubojiti Josip Drmić koji redovito trese bundesligaške mreže u dresu Borussije iz Mönchengladbacha.

Pomalo nevjerojatno zvuči da se Švicarska uz sjajnu igru i s čak 27 osvojenih od mogućih 30 bodova nije izravno plasirala na SP. U skupini su upisali jedan jedini poraz od najvećeg konkurenta Portugala, no zbog lošije gol razlike morali su u dodatne kvalifikacije protiv Sjeverne Irske, koju su prošli s ukupnih 1:0 u dvije utakmice playoffa, i to nakon smiješno dosuđenog kaznenog udarca koji je realizirao Ricardo Rodriguez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FOTO: AP Images

Švicarska svakako ima kapacitet za drugi krug, no u snažnoj skupini s BrazilomSrbijom i Kostarikom ništa im nije zagarantirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kostarika

Izbornik: Oscar Ramirez

Prvih 11: Keylor Navas (Real Madrid), Gonzalez (Bologna), Watson (Vancouver), Calvo (Minnesota), Guzman (Portland), Borges (Deportivo), Gamboa (Celtic), Oviedo (Sunderland), Venegas (Saprissa), Campbell (Real Betis), Bryan Ruiz (Sporting)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kostarikanci u Rusiju dolaze u nadi da će ponoviti igru s prošlog Mundijala održanog u Brazilu, na kojem su bili apsolutno najveća senzacija turnira.

U skupini smrti s Engleskom, Italijom i Urugvajem, Kostarikanci su zauzeli prvo mjesto i šokirali nogometni svijet, a zatim su preko Grčke prošli u četvrtfinale gdje su nakon ravnopravne bitke s Nizozemcima ispali tek nakon izvođenja jedanaesteraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihove najveće odlike na tom prvenstvu bile su velika trka i požrtvovna filozofija 'svi za jednoga, jedan za sve'. Osim vrhunskog vratara madridskog Reala Keylora Navasa te napadača Benfice i kapetana reprezentacije Bryana Ruiza, ne mogu se pohvaliti nekim velikim zvijezdama, zbog čega će prethodno spomenuta filozofija biti glavni adut na kojeg će se Kostarikanci morati osloniti žele li proći iznimno tešku (možda i najtežu) skupinu na SP-u u Rusiji.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

SP Rusija

Keylor Navas (FOTO: AP Images)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prilog im ide i činjenica kako su četiri godine nakon Brazila gotovo svi igrači tog povijesnog uspjeha ove skromne južnoameričke reprezentacije - ponovno na okupu.

Srbija

Izbornik: Mladen Krstajić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11: GK - Stojković (Partizan), Milenković (Fiorentina), Ivanović (Zenit), Rukavina (Villareal), Kolarov (Roma), Grujić (Liverpool), Matić (Man Utd), Ljajić (Torino), Živković (Benfica), Milinković-Savić (Lazio), Mitrović (Newcastle)

Izbornik Srbije Mladen Krstajić ni kriv ni dužan uoči SP-a, točnije nakon završetka kvalifikacija, našao se pod velikim pritiskom domaće javnosti. Naime, njegov prethodnik na klupi Orlova Slavoljub Muslin nakon dugo je vremena izborio direktni plasman ove reprezentacije na veliki turnir, osvojivši skupinu ispred Irske, Austrije i Walesa, a zatim neobjašnjivo dobio otkaz!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

SP Rusija

FOTO: Srđan Ilić/PIXSELL

Sad se od Krstajića na SP-u, iako nije imao gotovo nimalo vremena da upozna momčad i implementira u nju svoje ideje, očekuje da nastavi sa sjajnim predstavama koje je reprezentacija pod Muslinom pružala u kvalifikacijama. Očito je da u srpskom nogometnom savezu postoje mnoge zakulisne igre, unatoč višegodišnjem negodovanju javnosti zbog istih. Zvuči poznato, zar ne?

Srbiju krasi čvrsta i iskusna obrambena linija – Ivanović, Kolarov, Tošić i Rukavina prošli su sva iskušenja koja vrhunski europski nogomet može ponuditi, a vezni red i napad im krase mladost i ogromni potencijal koji je u trenucima inspiracije sposoban probiti svaku obranu na svijetu.

Nema sumnje, Srbija se s ovim sastavom i nakon obećavajućih kvalifikacija nada po prvi puta u povijesti od osamostaljenja izboriti plasman među najboljih 16 reprezentacija na svijetu, no za taj doseg u Rusiji će morati biti na top razini u svim utakmicama svoje skupine.

Image
Image

SP Rusija

FOTO: Srđan Ilić/PIXSELL

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo