Broj sve više raste / Boateng među privedenima zbog namještanja utakmica

Image
6.12.2013.
9:41
VOYO logo

Engleska policija privela je dvojicu nogometaša šestoligaša Whitehawka iz Brightona zbog namještanja rezultata, čime je broj privedenih na 'otoku' zbog sumnje u namještanja u zadnjih mjesec dana porastao na osam.

Michael Boateng (22) i Hakeem Adelakun (23) su privedeni pod sumnjom da su dio organizirane međunarodne skupine koja je osumnjičena za namještanje utakmica nižih liga u Engleskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncem studenog pripadnici Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala (NCA) priveli su šest osoba zbog navodnog namještanja utakmica, a među njima su vjerojatno i trojica nogometaša.

Istragom je otkrivena i osoba iz Singapura koja je organizirala cijelu mrežu i koja se kladila na internet stranicama u Aziji. Igračima je isplaćivano po 5.000 funta po susretu, a zanimljivo, oni su na početku utakmice morali dobiti žuti karton što je bio signal da je utakmica 'naštelana'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je istraga još u tijeku, čelnici NCA-a nisu otkrili identitet privedenih, ali niti utakmice za koje se sumnja da su namještene. Engleski mediji nagađaju kako niti jedan od privedenih više nema veze s nekim klubom iz najboljih engleskih liga.

Dvojica Engleza i jedan Malezijac također su privedeni pod sumnjom da su namještali nogometne utakmice u australskoj saveznoj državi Victoriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova privođenja nastavak su istrage koja je u rujnu ove godine rezultirala privođenjem devet nogometaša i jednog trenera zbog sumnje da su organizirali namještanje rezultata utakmica u prvoj i drugoj ligi države Viktorije. Nogometni savez Australije tada je objavio kako su privedeni nogometaši bili članovi kluba 'Southern Stars'.

Policija vjeruje kako je ova mreža dio šire organizacije koja djeluje u Europi. Za namještanje utakmica u Australiji moguća je kazna do deset godina zatvora. Branič Reiss Noel i vratar Joe Woolley su se nagodili s tužiteljstvom i u zamjenu za otkrivanje 'detalja mreže' kažnjeni su samo novčanim kaznama d 2.000 australskih dolara. Ostale očekuje suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo