pitali smo stručnjake / Trend pranja kose bez šampona sve je popularniji, no je li uistinu preporučljiv?

Pod sloganom 'Bez šampona' proteklih se mjeseci zakotrljao trend pranja kose isključivo vodom. Brojne njegove pobornice kunu se da im kosa nikada nije bila bolja, sjajnija i mekša. No Ana Miščević nije imala mira dok tu priču nije provjerila sa stručnjacima

27.5.2019.
18:22
VOYO logo

Može li voda napraviti čudo i vašu kosu, njegujete li je samo tom prozirnom tekućinom, učiniti najboljom ikada? Tara Creel, djevojka koja to radi već punih 6 godina tvrdi da može. 

No stručnjaci se baš i ne slažu da je ovakvo pranje dugoročno dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Netko tko je prestao prati kosu šamponom i tvrdi da mu je sada jako dobro to, vjerojatno može biti jedno vrijeme tako, jer pretpostavljam da je osoba dugo vremena koristila i isprobavala različite šampone koji zapravo i nisu bili baš adekvatni za tip kože vlasišta", rekla je dermatologinja Ivana Nola. 

"Pa sam smisao šampona je da daje jednu svojevrsnu detoksikaciju. Ja bih ovdje postavila jedno protupitanje: da li biste uspjeli oprati majicu, otkloniti sve mirise i mrlje, ukoliko biste je prali samo u vodi?", rekla je vlasnica frizerskog salona Ruža Nikolina Kisić Mamić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je povjerovati da je voda neprijatelj naše kose. Ipak, njezina svojstva nisu dovoljna kako bi vlasište i samu vlas očistili od svih štetnih utjecaja.

"Voda je danas je jako tvrda i opće je upitno koliko je kvalitetna, tako da je ne bih preporičila za pranje kose", dodaje Mamić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sto ljudi, sto ćudi i još više dlaka na glavi. Baš zbog toga, konačna odluka o pranju isključivo vodom ostaje na vama. Neugoni mirisi, zasigurno je - tih će vam dana biti najvjerniji pratioci.

"Ukoliko mi kosu peremo samo vodom, prvo necemo skinuti nečistoću, pa s time štetimo kosi, a drugo, nećemo unositi ono što joj treba", kaže Mamić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako su osobe primijetile da nakon pranja s vodom je vlasište zdravo bez problema, da je kosa živa, onda nema razloga da do daljnjega ne koriste vodu bez šampona. U određenom trenutku, kada budu vidjeli da više to ne funkcionira, vratit će se pranju kose šamponom", rekla je Ivana Nola. 

Kosa je ipak ukras vaše glave, zato dobro razmislite što je za nju najbolje. Niti jedna krajnost nije dobra - samo voda ili samo teški i nekvalitetni šamponi - nikako nisu najbolje rješenje za vaše vlasište i kosu! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo