Osam najboljih / Mango: voće s puno više prednosti za zdravlje nego što očekujete

Image
Foto: Thinkstock

Mango može pomoći u zaštiti i jačanju tijela na mnoge načine, a mi vam donosimo osam najboljih

11.6.2019.
16:35
Thinkstock
VOYO logo

Mango je član obitelji koštunica, vrsta biljke s vanjskim mesnim dijelom koji okružuje ljusku, koja sadrži sjeme. Masline, datulje i kokos spadaju u istu obitelj.

Postoji mnogo različitih vrsta manga, različitih boja, oblika, okusa i veličine sjemena. Dok boja kože može varirati od zelene do crvene, žute ili narančaste boje, unutarnje meso manga uglavnom je zlatno-žuto. Imaju slatki i kremasti ukus i sadrže više od 20 vitamina i minerala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzumiranje voća i povrća svih vrsta odavno je povezano sa smanjenim rizikom od mnogih zdravstvenih stanja povezanih sa životnim stilom. Mnoge su studije pokazale da povećani unos  biljnih namirnica poput manga smanjuje rizik od pretilosti i ukupne smrtnosti, dijabetesa i bolesti srca te potiče zdravu kosu, povećanu energiju i sveukupnu manju težinu.

Mango može pomoći u zaštiti i jačanju tijela na sljedeće načine:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makularna degeneracija povezana s dobi

Antioksidans zeaksantin, pronađen u mangu, filtrira štetne plave zrake i smatra se da igra zaštitnu ulogu u zdravlju oka i eventualno štiti od makularne degeneracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevencija astme

Rizik razvijanja astme je niži kod ljudi koji konzumiraju veliku količinu određenih hranjivih tvari. Jedna od tih hranjivih tvari je beta-karoten, pronađen u mangu, papaji, brokuli, bundevi, mrkvi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rak

Dijeta bogata beta-karotenom također može igrati zaštitnu ulogu protiv raka prostate, navodi se u studiji koju je proveo Harvard School of Public Health i pokazalo se da smanjuje rizik od raka debelog crijeva u japanskoj studiji. Istraživači planiraju napraviti daljnju studiju; oni će se usredotočiti na pojedince s povećanom upalom u njihovim crijevima i stoga veći rizik od raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravlje kostiju

Niski unos vitamina K povezan je s većim rizikom od loma kostiju. Adekvatna konzumacija vitamina K može se postići jedući pravilan unos voća i povrća. Vitamin K je važan za poboljšanje apsorpcije kalcija, što je neophodno za optimalno zdravlje kostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijabetes

Istraživanja su pokazala da osobe s dijabetesom tipa 1 koji prehranom unos više vlakana imaju nižu razinu glukoze u krvi; i pojedinci s dijabetesom tipa 2 mogu imati poboljšanu razinu šećera u krvi, lipida i razine inzulina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probava

Mango, zbog vlakana i vode, pomažu u sprječavanju konstipacije i promicanja pravilnosti i zdravog probavnog trakta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolesti srca

Sadržaj vlakana, kalija i vitamina u mangu pomaže u obrani srca. Povećanje unosa kalorija, uz smanjenje unosa natrija, najvažnija je prehrambene promjene koje osoba može napraviti kako bi se smanjio rizik od hipertenzije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koža i kosa

Mango je također odličan za vašu kosu jer sadrži vitamin A, hranjivu tvar potrebnu za proizvodnju sebuma koja održava kosu vlažnom. Vitamin A je također potreban za rast svih tjelesnih tkiva, uključujući kožu i kosu. Adekvatan unos vitamina C, koji se nalazi u mangu, potreban je za izgradnju i održavanje kolagena, koji osigurava strukturu kože i kose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo