'neprijatelj iz sjene' / Loše se osjećate, a ne znate razlog? Možda biste trebali promijeniti parfem

Image
Foto: Pexels

Znanstvenici su otkrili da stanice u ljudskom organizmu mogu intenzivno reagirati na sastojke iz parfema

6.1.2020.
9:01
Pexels
VOYO logo

Neki parfemi i kozmetički proizvodi, čak i ako su potpuno prirodni, mogu izazvati alergijske reakcije, pokazala je studija koju su zajedno proveli znanstvenici sa sveučilišta Monach, Columbia i Harvard. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Immunology.

Studija se fokusirala na kemikalije pronađene u esencijalnim uljima i botaničkim ekstraktima te na protein iz kože CD1a, čija je uloga bitna u alergijskoj reakciji na kozmetiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se da spojevi iz parfema i kozmetike mogu utjecati na T-stanice u ljudskom organizmu koje imaju ključnu ulogu u izgradnji staničnog imuniteta. Jedan od jačih okidača alergijske reakcije je prirodni organski spoj farnezol, čest sastojak kozmetičkih proizvoda i parfema.

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su u istraživanju koristili peruanski balzam, prirodno sredstvo za njegu rana i regeneraciju kože. Peruanski balzam vrlo je popularan u prirodnoj kozmetici i sastavni je dio pasta za zube i krema za lice, no veliki broj ljudi alergičan je na ovaj balzam jer sadrži spoj koji utječe na imunitet, uzrokujući alergijsku reakciju.

"Većina CD1a proteina ispunjena je prirodnim blokatorima u našim tijelima koje sprječavaju pretjeranu imunološku reakciju. Spojevi iz, u ovom slučaju peruanskog balzama, doslovce uklanjaju ove prirodne blokatore u proteinima u ljudskom organizmu", objašnjava za portal NewsHub znanstvenik dr. Marcin Wegrecki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktni dermatitis izazvan alergenima u proizvodima za osobnu njegu čest je uzrok kožnih osipa. "Sada znamo kako neki spojevi koji se nalaze u proizvodima i kozmetici za njegu kože mogu izravno utjecati na proteine u ljudskom organizmu", poručuje dr. Wegrecki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo