Sastojci za 4 osobe
Tijesto
- 250 g pšeničnog brašna
- 1 prstohvat morske kuhinjske soli
- 50 g omekšalog, tekućeg maslaca
- 110 ml mlake vode
Punjenje
- 1 kg kiselijih jabuka
- sok od 1 limuna
- 60 g cijelih badema
- 50 g maslaca
- 70 g mljevenih lješnjaka
- 80 g dmBio smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- 60 g grožđica
Ostali sastojci
- malo ulja za premazati tijesto
- voda ili rum za omekšanje grožđica
- kuhinjska krpa i brašno za razvaljati tijesto
- 80 g omekšalog, tekućeg maslaca za premazivanje
- papir za pečenje
Priprema
Sve sastojke predviđene za izradu tijesta umijesiti u glatko tijesto. Formirati oblik kugle i pustiti da pokriveno stoji oko 30 minuta. Kako se tijesto ne bi potrgalo, kuglu premazati uljem.
Pećnicu zagrijati na 180 °C .
Oguliti jabuke, razrezati ih na četvrtine, izrezati koštice, zatim narezati jabuke na kockice i pomiješati ih s limunovim sokom. Bademe sitno nasjeckati. U tavi rastopiti maslac. Lješnjake i bademe na tom maslacu popržiti dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Dodati šećer i karamelizirati te začiniti cimetom. Ohladiti. Grožđice namočiti ili u rum ili u vodu dok ne omekšaju.
Veću kuhinjsku krpu posipati brašnom. Na tome razvaljati tijesto i razvući ga dok ne postane potpuno tanko.
Po tijestu podijeliti mješavinu badema i lješnjaka te po toj mješavini posipati jabuke i grožđice. Pomoću krpe na kojoj se razvaljalo tijesto zarolati štrudlu. Premazati rastopljenim, tekućim maslacem. Štrudlu staviti na lim obložen papirom za pečenje te u prethodno zagrijanoj pećnici peći 25 - 30 minuta.