Povijest obiteljske strasti

Prica o Muttiju zapocela je u sjevernotalijanskoj regiji Emilia-Romagna, poljoprivrednom pojasu Italije.

12.12.2014.
9:57
VOYO logo

U bogatim poljima izmedu rijeka Parma i Enza, obitelj Muttizapocela je 1899. svoju neraskidivu vezu s rajcicom. Stotine malih farmi u krugu od samo nekoliko milja bili su dovoljni za pocetak. Do danasnjega dana bave se iskljucivo proizvodima od rajcice, koji su ostali njihova strast. Od pocetka cilj im je bio omoguciti kuharima pristup kvalitetnim rajcicama tijekom cijele godine, osigurati jednostavnost pripreme i ustedu u kuhinji te konzervirati rajcicu tako da ostane sto svjezijega okusa i teksture.

Kontinuirano poboljsavanje i zlatna nagrada

Kako bi se postiglo zeljeno, Mutti je prvi istrazio sve o uzgoju ukusne rajcice. Razvijen je sustav ocjenjivanja okusa i teksture koji se pokazao kao najbolji nacin uzgoja i proizvodnje. Mutti sklapa ugovor s poljoprivrednicima po cijenama visima od trzisnih, kako bi se osigurala najbolja kvaliteta, a ako proizvod nekog poljoprivrednika ne zadovoljava Mutti standarde, suraduju s njim da bi novim metodama stvorili bolju berbu sljedece godine. Poljoprivredniku koji uzgoji najkvalitetniju rajcicu dodjeljuje se prestizna nagrada "Zlatna rajcica", koja je popracena svake godine u talijanskim novinama i prizeljkivana od svih natjecatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postivanje rajcica

Bilo bi glupo uzgajati cvrstu, slatku rajcicu, a zatim promijeniti okus! Stoga je Mutti razvio ‘postupak hladnoga pilinga’. Konkurenti uranjaju rajcice u vrucu vodu da bi se oljustile, ali Mutti otkriva da se na taj nacin razbijaju stanicne strukture, cime se mijenja tekstura i unistavaju neke hranjive tvari. Postupak hladnoga pilinga manje je ucinkovita metoda, ali cuva teksturu i okus.

Stoljece inovacije

Godine 1951. Mutti predstavlja prvu koncentriranu rajcicu u tubi. Revolucionarni izum, zbog boljeg ocuvanja kvalitete i trajnosti, ubrzo postaje omiljen nacin spremanja rajcice i kod mnogih drugih proizvodaca. Kultna tuba postala je pun pogodak za stedljive domacice! 1970-ih mame su sve zaposlenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako im pomoci u pripremanju vecere? Odgovor je bio "Polpa'', sitno sjeckana rajcica, predstavljena 1971., ustedjela im je vrijeme guljenja i sjeckanja.

Sve privlacnije i savrsenije kuhanje kod kuce 2000-ih upotpunjuje se popularnim balsamico octom, sto je nadahnulo stvaranje Octa od rajcice 2004. godine, koji se u jedinstvenom procesu spravlja od rajcice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nedavno, 2007. godine, Mutti je ponovo ‘spasio’ zaposlene kuhare svojim zacinskim umacima.

Mutti je, zahvaljujuci vrhunskoj tehnologiji i minimalnoj obradi, ostavio rajcici svjez, cist okus i cvrstu teksturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbacite stare limenke iz smocnice: Mutti podize standarde i ispunjava vasa ocekivanja!

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo