Dolaze vam gosti a ne znate što im pripremiti. Za 30 komada vrhunskih slatkih pužića trebaju vam sljedeći sastojci:
za tijesto:
• 1 paketić suhog kvasca • 275 ml dmBio mlakog mlijeka • 100 g smeđeg šećera • 500 g dmBio integralnog brašna od pira • 75 g maslaca • 1 jaje • 1 prstohvat soli
i za punjenje:
• 200 g mljevenih badema • 100 g kiselog vrhnja • 100 g dmBio javorovog sirupa A • 1 jaje • 1-2 čajne žličice cimeta • 2 paketića bourbon vanilin šećera • dmBio mlijeko • 250 g dmBio voćnog namaza od marelice
Za pripremu trebate:
Pomiješati kvasac, mlijeko i šećer te ostaviti da pokriveno odstoji na toplom mjestu 20-30 minuta. Brašno, sol, maslac i jaje staviti u posudu te uliti mješavinu od kvasca, mlijeka i šećera. Oko 10 minuta mijesiti kako bi se dobilo glatko tijesto te ostaviti da sat vremena pokriveno odstoji. Za punjenje pomiješati bademe, kiselo vrhnje, javorov sirup, jaje, cimet i vanilin šećer. Još jednom umijesiti tijesto s punjenjem na brašnom posutoj podlozi te razvaljati u dva dijela (oko 10 x 30 cm) debljine 1 cm. Narezati na 15 ploški. Posložiti na lim koji je obložen papirom za pečenje te pustiti još 30 minuta da se tijesto diže. Pužiće premazati mlijekom i peći na 200 °C oko 20 minuta. Još vruće premazati namazom od marelica.