Play ponuda

Vikiliks objavio 400 GB poverljivih informacija, ali...

shimmer fallback

Dokumenti će biti dostupni široj javnosti ako se Snoudenu i Asanžu nešto dogodi

19.8.2013.
13:27
Play ponuda

Vikiliks je objavio svojevrsno osiguranje Džulijana Asanža i Edvarda Snoudena - poverljivu dokumentaciju "tešku" čak 400 gigabajta, koja je i dalje šifrovana, piše Index.hr, a prenosi B92.

Linkovi ka tajnim dokumentima objavljeni su na Fejsbuku i Tviteru i preuzimanje je slobodno, ali je pregledanje moguće samo pomoću posebnog ključa za dekripciju.

Vikiliks navodi da je u pitanju uobičajeno "osiguranje", kojim se organizacija bori protiv pritisaka i pokušaja zabrane, ali se spekuliše i da su linkovi objavljeni kao osiguranje ključnih figura.

Dokumenti služe za osiguranje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, koji se nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, i odbeglog službenika CIA Edvarda Snoudena, koga SAD traže bog objavljivanja podataka o nelegalnom prisluškivanju miliona Amerikanaca ali i diplomata širom sveta od strane američke NSA.

Dokumenti će biti dostupni široj javnosti ako se njima nešto dogodi, javlja "Internešenel Biznis Tajm".

Organizacija Vikileaks postala je poznata 2006. kada je objavila video u kojem američki helikopter puca na iračke novinare. Od onda su objavili na stotine dokumenata koji su bili tajna. Njihov vođa Džulijan Aasanž nalazi se o sredine 2012. godine u ekvadorskoj ambasadi u Velikoj Britaniji. Ekvador mu je dao politički azil, ali ne može da napustiti Veliku Britaniju koja želi da ga izruči Švedskoj, u kom bi trebalo da mu se sudi za navodne seksulane prestupe.

"Zviždač" Edvard Snouden sada se nalazi u Rusiji gde je nedavno dobio azil u trajanju od godinu dana, nakon što je na međunarodnom aerodromu u Moskvi proveo više od mesec dana.

Play ponuda
Play ponuda