Play ponuda

Snouden demantovao američke tvrdnje!

shimmer fallback

Nisam ruski špijun!

22.1.2014.
9:49
Play ponuda

Odbegli službenik američke Nacionalne agencije za bezbednost Edvard Snouden odbacio je danas tvrdnje pojedinih američkih političara da je on ruski špijun.

Snouden je istakao da je sam delovao prilikom uzimanja i obelodanjivanja dokumenata o tajnim programima nadzora koje je sprovodila NSA, prenela je agencija AFP.

"Te priče o ruskom špijunu su apsurdne", rekao je Snouden, navodeći da je "jasno i nedvosmisleno delovao sam, bez ičije pomoći, pogotovo vlada".

U nedelju su dvojica republikanskih kongresmena izjavila da je vrlo moguće da je Snouden, koji je dobio privremeni azil u Rusiji, ukrao dokumenta uz pomoć strane zemlje, verovatno Rusije.

Snouden je podsetio da je na moskovskom aerodromu u tranzitnoj zoni proveo više od mesec dana, istakavši da "špijuni imaju bolji tretman od toga". Odbegli službenik NSA je rekao i da nikada nije nameravao da od Rusije traži azil i da je tu trebalo samo usput da se zaustavi. "Samo sam bio u tranzitu kroz Rusiju", rekao je Snouden.

"Imao sam kartu za dalje putovanje preko Havane, novinari su u prepunom avionu videli sedište na kome sam trebao da budem, ali je Stejt department želeo da ostanem u Moskvi i otkazao moj pasoš", rekao je Snouden.

Snouden trenutno ima privremeni jednogodišnji azil u Rusiji, a SAD je napustio u junu prošle godine kada je medijima dostavio podatke o programu nadzora i internet špijuniranja koje sprovodi NSA.

Play ponuda
Play ponuda