Play ponuda

Škotske legende Teenage Fanclub u Zagrebu

shimmer fallback

Kultura promjene i Žedno uho predstavljaju koncert legendarne škotske power pop četvorke, Teenage Fanclub, koji će se održati u subotu, 6. studenog u Teatru&TD.

12.10.2010.
13:03
Play ponuda

Kakav li nam je samo maestralan povratak na scenu ove godine priredila ova legendarna škotska power pop četvorka. Premda su dani kad su ovi momci drmali otočkom scenom daleko za njima, Teenage Fanclub su svojim izvrsnim novim albumom Shadows pokazali da su 21 godinu od početka karijere te par godina manje otkad su svojim trećim albumom Bandwagonesque postigli značajan komercijalan uspjeh s obje strane Atlantika, i dalje sposobni za vrhunska ostvarenja.

Kritika ih je početkom devedesetih naprosto obožavala, a najdalje je u hvalospjevima te 1991. otišao cijenjeni američki magazin Spin dodjelivši im naslov albuma godine ispred, tada za većinu neprikosnovenog, Nevermind albuma grupe Nirvana. Četiri godine nakon ovog, za njihovu karijeru prijelomnog, albuma Teenage Fanclub izdaju Grand Prix, ploču koja se pojavila na samom vrhuncu brit pop ere i rezultirala njihovim prvim ulaskom među 10 najprodavanijih izvođača na otoku, dok ih Liam Galagher u svom stilu naziva drugim najboljim bendom na svijetu, odmah iza njegovih Oasis.

Premda ih kritika i dalje svesrdno podržava, uspjeh s druge strane Atlantika ovoga puta izostaje, no zato u Velikoj Britaniji nezadrživo rastu i već idućim Songs from Northern Britain ulaze na broj 3 tamošnje liste najprodavanijih albuma.

Iako glazbeno nikad nisu upadali u kalup brit popa, sa zamiranjem ove scene i Teenage Fanclub nestaju iz samog žarišta glazbene javnosti te se, samozatajni kakvi već jesu, polako okreću sami sebi i jedva dočekavši da se riješe ugovora, najprije s Geffenom, a onda sa Sonyem, pokreću vlastitu etiketu PeMa na kojoj objavljuju posljednja dva albuma i uvjerljivo demonstriraju kako kroz desetljeća zadržati vlastiti umjetnički integritet.

Koncert započinje u 21.30 sati.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 120 kn možete kupiti u Dirty Old Shopu i Rockmarku. Na ulazu će koštati 150 kn.

Play ponuda
Play ponuda