Play ponuda

Rusi primili najtraženijeg Amerikanca na planeti

shimmer fallback

Edvard Snouden nakon mesec dana u tranzitnoj zoni napokon ušao u Rusiju

24.7.2013.
16:57
Play ponuda

Ruska imigraciona služba odobrila je ulazak u Rusiju bivšem službeniku NSA Edvardu Snoudenu, koji je mesec dana proveo u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma.

Snouden je prošle nedelje podneo zahtev za azil u Rusiji, a njegov advokat juče je najavio da bi bivši američki obaveštajac mogao da se nastani u Rusiji ukoliko mu zahtev za azil bude odobren.

Kako prenosi Raša tudej, Snoudenu su odobreni privremeni dokumenti koji mu omogućavaju ulazak u Rusiiju, dok imigraciona služba ne donese konačnu odluku o njegovom zahtevu za odobravanje azila.

Prema navodima agencije Interfaks, Snouden je već napustio hotel, ali se i dalje nalazi u tranzitnoj zoni aerodroma, gde mu je dostavljena nova odeća. Prema navodima agencija u Rusiji, dokument na osnovu koga Snouden može da uđe na teritoriju Ruske Federacije uručiće mu njegov advokat Anatolij Kučerena.

Interfaks dodaje da bi Snouden mogao da napusti aerodrom u narednih nekoliko časova, jer je Kučerena stigao na aerodrom.

Vašington tereti Snoudena za špijunažu, pošto je objavio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

Bivši službenik američkih obaveštajnih agencija je na moskovski aerodrom Šeremetjevo došao 23. juna iz Hongkonga pošto je obelodanio američke obaveštajne tajne.

Putin je ranije rekao da Snouden može dobiti politički azil ukoliko prestane da nanosi štetu SAD i rusko-američkim odnosima i ako bude lično zatražio azil.

Izvor: B92, Tanjug, Raša tudej

Play ponuda
Play ponuda