Paralizovao prijatelja pa osuđen na paralizu

Sud u Saudijskoj Arabiji kažnjava po principu „oko za oko“

2.4.2013.
19:18
VOYO logo

Ali al Havahir (24) iz Saudijske Arabije biće paralizovan odlukom suda jer je svom nekadašnjem prijatelju naneo povrede nožem i paralizovao ga.

Havahir se nalazi u zatvoru od svoje 14. godine zbog ovog napada, a sada će biti kažnjen po principu "oko za oko", osim u slučaju da njegova porodica plati odštetu od skoro 270.000 dolara koliko je potrebno za poštedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvobitni iznos nadoknade bio je duplo veći, ali u naknadno smanjen. U Saudijskoj Arabiji organizovana je kampanja za prikupljanje novca za Al Havahira, koji zbog dugogodišnje zatvorske kazne nije mogao da prisustvuje sahrani svog oca, ali nije izvesno da li je ovo bio razlog što je visina odštete promenjena.

Uprkos smanjenju nadoknade, to je i dalje veoma veliki iznos za Al Havahirijevu 60-godišnju majku, koja je izjavila da saoseća sa žrtvom napada svog sina, ali da ne može da prikupi celokupnu sumu da bi obeštetila porodicu i oslobodila sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Prošlo je 10 godina sa bezbroj neprospavanih noći. Mlada sam osedela zbog situacije u kojoj se našao moj sin. Kad god bih pomislila na njegovu sudbinu i da će biti paralizovan, premrla bih od straha - prenosi “Saudi gazette”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo