Play ponuda

Papa zatražio od vernika više mesta za Boga

shimmer fallback

Sebični za Boga postaće sebični za svakoga

25.12.2012.
2:12
Play ponuda

Papa Benedikt XVI pozvao je sinoć, u okviru mise uoči Božića koju služi u Bazilici svetog Petra u Vatikanu, sve ljude da pronađu mesta za Boga u svojim brzim životima i apelovao da se nađe rešenje za arapsko-izraelski sukob i rat u Siriji. Poglavar oko 1,2 milijarde rimokatolika istakao je da su društva dostigla tačku kada u razmišljanjima mnogih nema prostora čak ni za postojanje Boga. - Želimo ono što možemo da uhvatimo, želimo sreću koja je na dohvat ruke... Toliko smo puni sebe da nemamo mesta za Boga - rekao je papa, ističući da oni koji nemaju mesta za Boga u svom životu, uskoro neće imati mesta ni za druge.

On je rekao okupljenima da se pomole za one koji danas "žive i pate" u Svetoj zemlji i pozvao je na mir medju Izraelcima i Palestincima i narodom Sirije, Libana i Iraka, kao i miran suživot hrišćana i muslimana. Ceremonija je počela u 22 sata umesto u ponoć, kako je nekada bilo uobičajeno, jer je Vatikan pre nekoliko godina izmenio raspored mise da bi poglavar Crkve mogao da se odmori pre govora na Božić sa centralnog balkona bazilike.

Nekoliko sati pre mise, papa je upalio sveću za božićni mir i postavio je u prozor svojih privatnih odaja koji gleda na Trg svetog Petra, gde se bio okupio veliki broj ljudi pred otkrivanje velike scene rođenja Hrista. Paljenje sveće pozdravilo je više hiljada vernika koji su se okupili na Trgu svetog Petra, koje je papa blagosiljao.

Play ponuda
Play ponuda