Papa zasenio branšu skromnošću

Nova moda u Vatikanu

20.3.2013.
3:08
VOYO logo

Prstenje od punog zlata, plaštevi od baršuna i krzno hermelina u Vatikanu više nisu u modi. U modi je poniznost.

Novoizabrani vrhovni poglavar Katoličke crkve odbija da se povinuje tradiciji luksuznih odevnih predmeta i uvodi jednostavni stil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od trenutka kada je izašao pred okupljene vernike ispred Sikstinske kapele kako bi ih pozdravio kao novi papa, razlika između Franje prvog i njegovog prethodnika Benedikta XVI bila je zapanjujuće jasna, piše AFP.

Njegova bela odora bila je jednostavna, bez čipke i nabora, a umesto tradicionalnog zlatnog krsta izabrao je onaj koji ima otkako je imenovan za pomoćnog biskupa Buenos Airesa 1992. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa je takođe izabrao skromni papski prsten od srebra, koji je izrađen pre nekoliko vekova, umesto da dozvoli da se izradi prsten specijalno za njega.

Painski ili ribarev prsten je do sada neizostavno bio od zlata sa slikom Svetog Petra u čamcu, koji baca mrežu i s imenom pape koji ga nosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Franjo prvi je izabrao prsten od srebra koji je izradio vajar Enriko Manfrini, a na kojem je ugraviran lik Svetog Petra koji drže ključeve raja.

"Papina odluka da se odrekne dragocenih predmeta u skladu je sa njegovom željom da naglasi versku simoboliku tih predmeta", kazao je zlatar iz Rima Paolo Pićioti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako to nije dobra vest za njega i njegove kolege, on kaže da je to ipak jedna moćna poruka da papa želi da krene u smeru obnove Crkve.

Odabirom jednostavnih odevnih predmeta, papa Franjo odaje počast i svom imenjaku Franji Asiškom, koji je odbio porodično bogatstvo i odlučio da živi jednostavnim životom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi papa je, takođe, odbio stari običaj da nosi crvene cipele, koje simbolišu katoličke mučenike, i odlučio da zadrži cipele crne boje, koje mu je poklonio prijatelj.

Kako je saopšteno iz Vatikana, tada nadbiskup Buenos Airesa, Bergoljo je na konklave došao probušenih cipela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijatelj mu je rako da s takvim cipelama ne može nigde pa mu je kupio nove.

Na inauguraciji je nosio svečano odelo koji mu je sašio Paolo Serpone iz Napulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U skladu sa papinom željom za siromašnom Crkvom dizajnirali smo jednostavnu odoru od jeftinog materijala", kazao je Serpone.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo