Najčešći problemi s perilicom za suđe koje možete i sami riješiti

Perilica suđa zadaje vam glavobolju? Neprestani kvarovi, ma koliko sitni bili, troše i vaše živce, ali i novčanik.

18.2.2013.
10:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako moderne perilice suđa danas imaju dugi vijek trajanja, to ne znači da će tijekom cijelog tog razdoblja raditi besprijekorno.

Naprotiv, kvarovi su itekako česti, no dobra je vijest da većinu njih možete popraviti i sami. I zato prije nego nazovete majstora kojeg ćete masno platiti, pročitajte na koje načine možete sami riješiti neke jednostavnije kvarove.

'Pametna' rješenja preuzeta su iz knjige Arianne Cohen Help, It’s Broken! A Fix-It Bible for the Repair-Impaired, u kojoj su objedinjene najčešće pritužbe klijenata kad je perilica suđa u pitanju.

1. Kada otvorim perilicu na dnu je voda. Zašto? Imate začepljen odvod. Ispraznite perilicu, potražite filtar i očistite ga. Glavni krivci ovog problema su pileće kosti, razbijeno staklo ili razne folije, koje su oku nevidljive.

2. Zašto je suđe nakon pranja prljavo? Možda vam je začepljena prskalica. Isključite perilicu iz struje, ispraznite je i izvucite mlaznicu vode van (može se micati za potrebe čišćenja, pogledajte u uputama kako). Dobro provjerite sve rupice, a ako su začepljene, očistite ih čačkalicom.

Ako sve izgleda dobro, možda je problem u zagrijavanju vode – ne zagrijava se dovoljno da bi otopila masti. U tom slučaju pogledajte upute.

3. Zašto čaše nisu sjajne nego pune mrlja? Stavite ih na pet minuta u ocat – ako postanu sjajne, znači da je vaša voda pretvrda. U tom slučaju stavite više sredstva za pranje u perilicu. Ako mrlje ostanu, problem je u prevrućoj temperaturi na kojoj se peru ili koristite previše sredstva za pranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

4. Iz perilice se širi neugodan miris, kao da je pregorena Vjerojatno imate stariji model perilice s vidljivim grijačem na dnu. Hrana sa suđa vjerojatno tu i tamo padne na njega pa se on žari. Odstranite je.

5. Što mogu učiniti da se oslobodim tvrdokorne masnoće u perilici? Možda je temperatura u perilici ispod temperature koja je potrebna da se otopi masnoća. Pogledajte upute. Ako vaša perilica nema vlastiti termostat (većina ih danas ima), povećajte temperaturu vode na bojleru za 5°C.

6. Kako se riješiti bjelkastih mrlja na suđu? Imate jako tvrdu vodu, koristite više sredstva za sjaj.

7. Kako spriječiti da vrata propuštaju? Prvo provjerite da možda neki komad suđa nije 'zapeo', pa zbog toga ne možete dobro zatvoriti vrata. Ako je sve u redu, možda ne 'sjedaju' kako treba. Ako vidite da vrata ne stoje u ravnini, uzmite alat i učvrstite ili olabavite vijke kako bi vrata sjela na svoje mjesto.

Osim toga, problem može biti i u gumi oko vrata, u tom slučaju morate je promijeniti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali