Kraljica romske glazbe Esma Redžepova stiže u Zagreb i Pulu

shimmer fallback

Kraljica romske glazbe, Esma Redžepova, nastupit će 17. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu te dva dana kasnije, 19. prosinca u Domu sportova 'Mate Parlov' u Puli.

13.11.2012.
12:06
Play logo

Žena čiji su život i karijera jedan od najvećih glazbenih biljega ovih prostora, ove godine obilježava 55 godina rada, što je glazbena dugovječnost respektabilna i u svjetskim okvirima. Zagrebačkim i pulskim koncertom započinje regionalna obljetnička turneja Esme Redžepove, koja će se nastaviti i u 2013. godini po drugim većim gradovima.

Kad Esma Redžepova 'pusti glas' i zapjeva "Đelem, Đelem" , može li itko ostati ravnodušan!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo su je izvanredne vokalne mogućnosti 'lansirale' kada je 1957., tada 14-godišnja Esma, predstavljala svoju školu na natjecanju 'Mikrofon je vaš', u to vrijeme bila je to vrlo popularna emisija koja se emitirala na Radio Skoplju. Esma osvaja prvu nagradu i ta se godina uzima za početak sjajne glazbene priče koja traje već 55 godina.

U svojoj bogatoj karijeri Esma Redžepova održala je nebrojene koncerte, nastupila je na Sydneyjskom kulturnom ljetu pred oko 200.000 posjetitelja, na Womad Festivalu u Caceresu, u Španjolskoj, nastupa pred oko 100.000 ljudi; zatim na prestižnom North sea Jazz Festivalu u Rotterdamu i na mnogo drugih festivala u svijetu. Do sada je snimila oko 1.000 pjesama, a za dobar dio njih Esma je autor glazbe i teksta. Objavila je više od 500 ploča, kazeta i CD-a, kako za domaće, tako i za strane diskografske kuće, kao što su World Connection, Asphalt Tango Records, Network Medien...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na spomenutom natjecanju zapazio ju je Stevo Teodosievski, koji je tada radio kao korepetitor na radiju. Fasciniran njenim glasom, predlaže Esminim roditeljima da dobije starateljstvo, da je glazbeno školuje i od nje napravi koncertnog pjevača. Esmini roditelji su se složili s tim prijedlogom i od tada započinje zajednički rad sa Stevom, koji će im donijeti slavu, popularnost i nagrade. Godine 1958. za Jugoton snimaju kultni naslov „Zošto si me majko rodila“, singl ploču koja doživljava platinastu nakladu, dok „Čaje Šukarije“ postaje dijamantna. Redaju se neviđeni uspjesi, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i na svim europskim i svjetskim pozornicama. Godine 1960. “Esma Ansambl Teodosievski” prvi put nastupaju u prestižnoj pariškoj Olimpyiji. Godine 1976. na Prvom festivalu romske muzike, koji je održan u u Indiji, Esma je službeno proglašena Kraljicom romske glazbe, a priznanje joj uručuje osobno Indira Gandhi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim po svojoj bogatoj glazbenoj karijeri, Esma je poznata i kao humanitarka. Zajedno sa svojim pokojnim suprugom Stevom Teodosievskim, odgojila je, školovala i udomila 47-ero djece. Za svoj humanitarni rad, dvaput je bila kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir, a dobitnica je i brojnih drugih priznanja i nagrada.

Play logo

ULAZNICE: Lisinski: ulaznice od danas, 13.11. potražite na blagajni Lisinskog, na www.ulaznice.hr i u Aquarius Music Shopovima (Maksimirska16, Varšavska 13 i Branimir centar)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dom sportova "Mate Parlov": ulaznice od ponedjeljka, 19.11. potražite na sljedećim prodajnim mjestima: PULA (Lira Intersound, Activa Travel, Centar CD shop); VODNJAN (trgovina Ibro Trade); ROVINJ (CD Shop LINK); POREČ (Eurotours); LABIN (Caffe bar Valentino); RIJEKA (Dallas Music Shop)

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo