Jednostavna rješenja za najveće probleme koje vam stvaraju cipele

shimmer fallback
23.9.2013.
9:17

Problem može biti materijal ili konstrukcija cipela, ili jednostavno pogrešna veličina. Veličine i kod najskupljih cipela ne prilagođavaju se duljini i širini stopala pojedinca. Umjesto da par 'pogrešnih' cipela zakopate duboko u svom ormariću, postoje neka rješenja koja možete primijeniti i popraviti situaciju.

Previše tijesne trake Dok se većina kožnih traka na cipelama širi kako vrijeme prolazi, taj proces možete skratiti uz pomoć vode koja ima mogućnost laganog širenja kožne obuće koja se zbog toga prilagođava obliku vašeg stopala. Stoga, prije nego cipele 'izvedete' na prvu šetnju, poprskajte ih običnom vodom i tako nosite dok se ne osuše.

Žuljevi Žuljevi se najčešće pojavljuju na dnu stopala zbog trenja između noge i potplate cipela. Kako biste spriječili, unutarnju stranu cipele obložite umecima koji će spriječiti takvo trenje, a time i nastanak žuljeva.

Bol svoda stopala Cipele koje uzrokuju bol u svodu stopala ne pružaju dovoljnu potporu sredini stopala. Drugim riječima, radije se odlučite na špagerice, koje će pravilnije raspodijeliti težinu stopala, nego za vrtoglavo visoke štikle s izuzetno tankom petom. Ako ste ljubiteljica cipela s petom, odaberite one koje su kraće od osam centimetara. Ako se bol u svodu stopala javlja uvijek, bez obzira na vrstu cipela, tada biste trebali od ortopeda zatražiti uloške po mjeri.

Znojna stopala Premale cipele mogu 'uzavrijeti' temperaturu unutar cipela i izazvati nastanak žuljeva. Kako biste ovo spriječili, cipele kupujte pri kraju dana kada su vam stopala umorna i natekla. Čak i ako vam cipele veličinom pristaju, materijal od kojih su napravljene može izazvati znojenje. Stoga, kupujte cipele napravljene od prirodnih materijala kako bi vam stopalo normalno moglo 'disati'. Ako nosite cipele, kupujte pamučne, a ne sintetičke.

Porezotine i puknuća na stražnjem dijelu stopala Cipele koje se urezuju u vašu kožu mogu biti izuzetno bolne za nošenje. Iako možete dobiti dojam da se to događa zbog toga što su vam pretijesne, veća je mogućnost da su vam zapravo prevelike, zbog čega se stopalo može pomicati, što izaziva porezotine. Razmislite o stavljanju umetka u stražnji dio cipele kako biste spriječili ovaj problem.

Natisak Tvrdu, mrtvu koža koja se može stvoriti na stopalima i sa strana nožnih prstiju može biti jako teško ukloniti, ali prevencija počinje s odabirom cipela koje vam dobro pristaju. Izbjegavajte utiskivanje noge u cipelu koja vam je previše tijesna ili uska. Ako su se na vašim stopalima već pojavili ti mali, bolni i jako tvrdi žuljevi, na ciljano mjesto prislonite obloge od jabučnog octa koje možete držati i preko noći. Od velike su pomoći i tople kupke u koje se stavi dosta morske soli i malo limunske kiseline, a mogu se dodati i eterična ulja. Na ciljano mjesto nanesite i hidratantnu kremu kako bi koža na tom dijelu omekšala. Turpijanjem se stanje pogoršava.

Pete koje upadaju u travu Morate prisustvovati glamuroznom domjenku na travi? Ponovno razmislite o nošenju štikli koje svojim uskim petama utone u travu pri svakom koraku. Ako baš morate nositi takve štikle, na petu nataknite kapicu koja će spriječiti vaše sramotno posrtanje na sve strane. U protivnom radije odaberite špagerice u kojima noge izgledaju jednako elegantno, ali bez rizika za sramoćenje pred okupljenima.

Oguljena koža Samo jedna mala porezotina može nove cipele učiniti naizgled starima i ofucanima. Iako nema načina kojim potpuno možete izbjeći oštećenje vaših novih, kožnih cipela, redovito poliranje može uvelike pomoći. Što redovitije polirate cipele, manje su šanse za formiranjem ožiljaka na cipelama. Jednom mjesečno operite cipele prije nego ih ispolirate, a za poliranje koristite nježni kremasti proizvod i mekanu tkaninu. Imajte na umu da je lakirana koža podložnija dubokim rezovima.

Klimave pete Nemaju sve cipele čvrste, metalne poveznice koje petu čine čvrstom i drže je na mjestu. Prije odlaska na blagajnu, u cipelama se prošetajte po trgovini kako biste se uvjerili da se peta ne mrda, a cipele s debljim petama sigurniji su odabir.

Istrošenost potplata Što ih češće nosite, cipele se sve više 'troše' što uzrokuje stanjivanje i oštećenje potplata. Zaštitne gumene potplate koje se stavljaju na samo dno cipele ili pete produljit će život vaših omiljenih cipela, a i nisu pretjerano skupe.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali