Island rekao “ne” EU

shimmer fallback

Odustali od članstva

14.6.2013.
12:18
Play logo

Island je odustao od ulaska u Evropsku uniju. To je Evropskoj komisiji saopštio islandski ministar spoljnih poslova Gunar Bragi Svenson.

- Ovo je način na koji demokratija deluje - kazao je Svenson, navodi EUobserver.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On ističe da su obe stranke koje sačinjavaju novu islandsku vladu zagovarale odustajanje od pregovora s EU, a građani su ih podržali.

File potresen

Štefan File, evropski poverenik za proširenje, novinarima je rekao da mu nije lako prihvatiti ovakvu odluku Islanda. Doživeo je to, kaže, kao lični udarac.

- Ali, ja sam takođe profesionalac i poštujem bez pitanja i sumnje volju građana i njihovih izabranih predstavnika. Lično verujem da bi se pregovori s Islandom trebali nastaviti, i dalje smo tome potpuno predani i želimo završiti taj proces - kaže File.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako narod kaže

Play logo

Island je pregovore s EU započeo 2010. godine, za vreme bivše socijaldemokratske vlade. Bivša vlast tvrdila je da će ulazak u EU ojačati ekonomsku poziciju Islanda. Međutim, nova vladu koju čine Nezavisna stranka i Progresivna stranka - partije desnog centra, protive se članstvu Islanda u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema anketama, samo 25 posto građana Islanda podržava ulazak u EU. Shodno tome, nova vlada odlučila je da prekine pregovore, iako je Island već zatvorio oko trećine od 33 pregovaračka poglavlja.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo