Prvo im dali, pa im 'uzeli' prostore

9.2.2010.
19:53

Na inicijativu "stanara Centra za mlade" u cafe baru Kult u Varaždinu održala se konferecija za medije na kojoj su varaždinske udruge i mikropoduzetnici iznesli svoja stajališta vezano za svoj (ne)ulazak u prostore Centra za mlade, te predstavili programe i događanja koja planiraju u tim prostorima ostvariti.

Konferenciji zbog spriječenosti nisu prisustvovali predstavnici Grada, Tehnološkog parka i Razvojne agencije Sjever - Dan.

''Mi se dalje okupljamo i vodimo sastanke i pressice u kafićima, držimo opremu u garažama, šijemo na balkonima.... Ne tražimo novac i daljnja ulaganja grada, mi smo volonteri. Tražimo priliku da uđemo u prostore, sami ih uredimo i opremimo, te priliku da ostvarimo svoje projekte. Da ostvarimo međusobnu suradnju i time obogatimo ponudu i život Varaždina – grada kulture'', izjavili su predstavnici stanara.

BUKA (Burza kreativnih aktivnosti) predstavlja inicijativu u sklopu projekta Sigurnost u zajednici pokrenutog od strane UNDP-a, Grada Varaždina i MUP-a, čiji cilj je riješiti problem vezan uz nedostatak prostora za mlade, njihovu kreativnost i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Projekt Sigurnost u zajednici prepoznat je kao dobra platforma za ostvarivanje BUKA-e s obzirom da je UNDP odlučio investirati određena sredstva, te je nakon provedenog istraživanja, uz Bjelovar i Vukovar, odabrao i Varaždin.

Zahvaljujući uspješno provedenim projektima određene su varaždinske udruge, obrtnici i umjetnici prepoznati kao dobra osnova za razvijanje ideje, te je na temelju javnog poziva 12 varaždinskih udruga i mikropoduzetnika steklo prava na prostore.

Radi se o šest udruga i šest mikropoduzetnika, točnije o udrugama V.U.K., Trash, Treća perspektiva, Vanima, Bronx, Proklukus i mikropoduzetnicima Suzana Bernat, Iva Pešut, Sabina Sokač, Mura Pehnec, Melita Kukec i Emil Herceg.

U preuređenje prostora uloženi su značajni iznosi, ne samo od grada Varaždina, već i UNDP-a i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Radovi su odrađeni, ali iako su se prema ugovoru između Grada i UNDP-a ugovori o preuzimanju prostora trebali potpisati najkasnije do 31. 12. 2009. godine, to još nije odrađeno.

Agencija Dan je stanarima još prošle godine ponudila uvjete koje su obje strane prihvatile, no dolaskom Tehnološkog parka uvjeti ugovora su znatno izmijenjeni i stanarima više nisu prihvatljivi, te su ih odbili potpisati.

Stanare prvenstveno smeta rast cijene najma, ali i činjenica da u ponuđenim ugovorima uz obveze nisu navedena i definirana prava stanara.

''Uvjeti definirani u ugovorima nisu u skladu sa projektom i mi ih financijski nismo u stanju pratiti. Ponuđeni su uvjeti koji se kose sa idejom i duhom projekta i prijašnjim obećanjima. Kose se sa idejom o neprofitnosti neprofitnih udruga i željom za promicanjem volonterizma i podržavanjem razvoja mikropoduzetnika.

Kreativna industrija nije obična industrija i na nju se ne mogu primjeniti gruba tržišna pravila''', nadodali su predstavnici stanara.

U svojoj izjavi za radio Sjeverozapad, Andrija Petrović je naglasio kako je Tehnološki park gradska institucija te samo provodi odluke Grada, dok je gradonačelnik Čehok izjavio da je njegova funkcija u cijelom projektu završila provođenjem radova i preuzimanjem zgrade od strane Tehnološkog Parka.

Stanari su najavili niz projekata i događanja koji vise u zraku jer u gradu nema adekvatnog prostora za mlade:

- Organizacija festivala VUK fest, Helpfest, projekt STOP sufinanciran od strane EU, okrugli stolovi, radionice u sklopu Kluba mladih koje financira Ministarstvo kulture - Organizacija Comedyfesta Varaždin i Festivala Overground, izložbe, radionice - Organizacija Trash film festivala koji na googleu daje više rezultata nego Barkone večeri, Motovun film festival, Vukovar film festival, Pulski festival, Splitski festival, Radijski festival... - Organizacija Sjajnog bala vampira - Otvorenje službenog ureda festivala VAFI, otvorenje studija u kojem bi se kvalitetnije i primjerenije educiralo mlade o animiranom filmu, te im se omogućilo pohađanje godišnjih grupa i radionica za animirani film. Studio bi ujedno služio i za samostalne autorske projekte voditelja VANIME. - Projekt "Bilo jednom u Varaždinu" koji je turistička zajednica prepoznala kao dodatnu turističku ponudu grada Varaždina, - Projekt "Nosi se Varaždin" pod pokroviteljstvom grada Varaždina i turističke zajednice jačanje kostimografije u gradu u suradnji između ostalog sa DND-om - Otvorenje Tkalačke radionice koja se bavi tradicionalnim ručnim tkanjem na starom tkalačkom stanu te razvojem i inovativni i kreativnim spojem tradicionalnog i modernog - Ostvarenje projekta vezanog za glazbenu produkciju rada mladih talenata - Najbitnije, međusobno povezivanje sa kreativcima i udrugama, zajednički rad na novim projektima

Petrović je najavio svoje očitovanje oko trenutne situacije tokom sutrašnjeg dana, piše Aktualno.hr.

Kako sad stvari stoje, jedini spas može im ponuditi UNDP.

"Saznali smo za problem. Kad smo mi kretali u projekt nije bilo ni govora o nikakvim najamninama. Ne znamo ni kako se u svemu tome našao Tehnološki park. Ispitati ćemo situaciju", rekli su iz UNDP-a za Varaždin online.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali