Blago Kotorske biskupije

Klovićevi dvori predstavljaju izložbu Zagovori svetom Tripunu - Blago Kotorske biskupije autora prof. dr. Radoslava Tomića na kojoj je angažirano 15 uvaženih stručnjaka.

16.12.2009.
17:16
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čudesan prostor Boke kotorske, što ga je još apostol Pavao u poslanici Rimljanima nazivao Ilirikom, a u poslanici Timoteju Dalmacijom, kroz dugu je kršćansku povijest imao ulogu povezivanja, osobito nakon raskola Crkve na istočnu i zapadnu. Boka je uvijek ostala mjestom dodira i povezivanja, u raznim povijesnim okolnostima.

Ovom se izložbom obilježava 1200. obljetnica prijenosa moći svetog Tripuna mučenika u Kotor. Tako bogata, a tako malo poznata, Kotorska biskupija otkriva se sa svim svojim sačuvanim blagom.

Jedna od najbogatijih crkvenih riznica otvorila je svoja vrata pokazujući svo bogatstvo relikvijara, dragocjenost liturgijskog ruha, vrsnost sakralnog slikarstva i kiparstva, specifičnost glazbenog izričaja i književne prinose. Ukupna umjetnička i duhovna baština Kotorske biskupije i cijele Boke kotorske bit će sad dostupna na jednome mjestu - u Galeriji Klovićevi dvori u koju stiže i Slavna glava, moćnik svetog Tripuna, tog zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije, što prvi put napušta Kotor.

Autor izložbe je prof.dr. Radoslav Tomić, a na njoj je angažirano 15 uvaženih stručnjaka iz Hrvatske, Italije, Amerike, Crne Gore i Srbije.

Taj je kulturološki projekt, ostvaren znanstvenim prinosima najuglednijih stručnjaka iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Italije i Kanade, uz svesrdnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture, športa i medija Crne Gore, te suradnjom s Pomorskim muzejom Crne Gore u Kotoru, a upečatljiv je znak brige za taj dio hrvatske baštine na tlu susjedne države, o kojoj trebaju i dalje skrbiti oba naroda jer je ona njihovo zajedničko blago.

Izložba je otvorena do 21. ožujka.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali