Play ponuda

Cunami posle zemljotresa u Japanu (VIDEO) (FOTO)

shimmer fallback

TV upozorava "bežite u brda"

7.12.2012.
12:39
Play ponuda

Nacionalna televizija NHK je prekinula redovni program kako bi upozorila građane na opasnost.

- Setite se prošlogodišnjeg zemljotresa i cunamija. Pozovite komšije i bežite u više predele - rekao je izveštač na TV NHK.

Cunami visok jedan metar udario je severoistočnu obalu Japana nakon zemljotresa jačine 7,3 stepeni Rihtera, prenosi B92.

Nakon prvog zemljotresa registrovana su još tri zatim je proglašena uzbuna i naređena evakuacija u nekim mestima priobalja.

Epicentar je bio na severoistoku zemlje u Tihom okeanu na dubini od oko 10km, udaljen od obale 240km, a od Tokija 492km. Ipak, agencije javljaju da su se i zgrade u glavnom gradu žestoko zatresle, najmanje nekoliko minuta.

Vlasti su saopštile da prefekturi Mijagi, koja je posle zemljotresa i cunamija opustošena 2011. godine, prete talasi visine između 50 centimetara i dva metra. Međutim, oni su neuporedivo manje razorni od prošlogodičnjeg cunamija visokog 11 metara.

BBC javlja da nemaju snage da ugroze široko područje istočne obale Japana.

- Trenutno deluje da će šteta biti ograničena, ali čak i talas visine od jednog metra bi mogao da predstavlja značajan događaj - javlja izveštač britanske kuće.

Radnici nuklearke Fukušima-Daići su se iz predostrožnosti sklonili na bezbedna mesta u kompleksu, a saopšteno je da su svi sistemi stabilni i da nema opasnosti.

- Nisu registrovane nikakve neuobičajene pojave na instrumetnima u šest reaktora niti su uočena odstupanja od normalnih vrednosti na mestima na kojima se meri radijacija u fabrici – saopštila je kompanija Tepco.

Za sada se ne zna da li ima žrtava niti kolika je materijalna šteta.

Podsetimo, u martu 2011. godine Japan je pogodio snažan zemljotres magnitude 9 stepeni, posle koga je razorni cunami udario istočnu obalu zemlje. U katastrofi je stradalo više od 15.000 ljudi, nestalo je više od 3.200 osoba, a došlo je i do nuklearnog incidenta u Fukušimi.

Play ponuda
Play ponuda